BRATISLAVA 23. augusta (WEBNOVINY) – Košice sa o necelé tri týždne stanú centrom zážitkovej gastronómie. Od 10. do 11. septembra sa totiž v areáli Rodošta uskutoční Košice Gurmán Fest s podtitulom Festival výnimočných chutí. Spoluorganizátorom je spoločnosť Gurmán, ktorá sa do projektu zapojila po dvoch úspešných ročníkoch Bratislava Food Festu. Projekt tento rok zároveň premenovala – ako aj košické, tak aj bratislavské podujatie bude odteraz niesť názov Gurmán Fest. „Veríme, že sa nám podarí naštartovať aj v Košiciach ten gastronomický duch, ktorý chytil Bratislavu pred dvoma – tromi rokmi,“ povedal na dnešnej tlačovej besede spoluorganizátor podujatia Radoslav Nackin. Ako dodal šéfkuchár Jaroslav Žídek, „v košickom regióne je potreba vzdelávať nielen kuchárov, ale aj klientov v tom, čo je gastronómia“.
Festival v Košiciach vzniká s rovnakými cieľmi ako ten v slovenskom hlavnom meste – predstaviť vybraných šéfkuchárov a vzdelávať ľudí v oblasti gastronómie, najmä ich naučiť konzumovať a stolovať. V prvom rade však dostanú priestor miestni šéfkuchári. Hlavnou sprievodnou akciou bude Chef live cooking šou moderovaná Justinom Topolským, v ktorej sa predstavia napríklad Jaroslav Žídek, Jaroslav Ertl, Marián Harciník, Jaro Hladík, Jaroslav Uhlár, Igor Čehy, Vojto Artz, Jozefína Zaukolcová či Juraj Hruška. Ako uviedol Radoslav Nackin, v Košiciach by chceli predstaviť 18 reštaurácií, pričom doteraz potvrdilo účasť dvanásť podnikov. Na podujatí sa uskutoční aj somelierska či barmanská šou alebo súťaž o najpopulárnejšiu reštauráciu festivalu.
Košice Gurmán Fest ponúkne aj niekoľko špecialít. Práve počas neho na verejnosti predstavia a ponúknu na prvé ochutnanie Košický zlatý drink – nápoj na základe tajného receptu, ktorý budú podávať iba v tomto meste. Receptúru vytvoria počas súťaže profesionálov a profesionálok v miešaní drinkov. Navyše, počas konania Košice Gurmán Festu sa bude vedľa Rodošty konať už tradičné podujatie – Košické vínne slávnosti. Gurmánsky festival v metropole východného Slovenska bude jedným z dvanástich nosných podujatí, ktoré majú zvýšiť návštevnosť mesta počas víkendov. Ako povedala riaditeľka usporiadateľskej organizácie Košice – Turizmus Iveta Niňajová, chcú prilákať nielen domácich, ale aj návštevníkov a návštevníčky z okolitých krajín.
Brány festivalu budú otvorené v piatok aj sobotu od 10:30 do 23:00. Na festivale sa budú všetky jedlá a nápoje predávať za Gurmány, ktoré si môžu návštevníci a návštevníčky zakúpiť pri vstupe na festival za šesť eur v podobe Gurmán šeku, ktorý bude obsahovať päť gurmánov. Vstup do areálu bez Gurmán šeku nebude možný.
SITA