NITRA 20. apríla 2011 (WEBNOVINY) – Len päťcentimetrové bonsaje, tzv. „mame“, možno v týchto dňoch vidieť na medzinárodnej výstave Bonsai Slovakia 2012 na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Jej 15. ročník sa začal dnes a potrvá do nedele 22. apríla.
Maličké stromčeky je ťažšie vypestovať ako tie veľké, hovorí organizátorka výstavy Alena Ondejčíková. Z miniatúrnych bonsajov jeden z vystavovateľov vytvoril zenovú záhradu. Na Bonsai Slovakia nechýbajú ani vyše storočné bonsaje, rôzne kvitnúce stromy, zlatý dážď, brezy, borovice či hrušky.
Ponúkajú to najkvalitnejšie zo sveta
Na výstave sa zišli vystavovatelia zo štyroch kontinentov a 15 krajín sveta – Indonézie, Číny, Mexika, Kolumbie, Namíbie, Portugalska, Talianska, Nemecka, Španielska, Rakúska, Poľska, Slovinska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska.
„Výstava je na maxime za celých 15 rokov svojho trvania, pretože je tu vyše 350 bonsajov, 150 krásnych kameňov suiseki a kolekcie veľmi vzácnych čajov,“ povedala Ondejčíková. Latka kvality stromčekov je podľa nej tento rok postavená veľmi vysoko, preto bude ťažké vybrať víťazné bonsaje, keďže výstava je zároveň aj súťažná.
Na Bonsai Slovakia možno ochutnať vzácne čaje, ktoré sú unikátne aj v rámci celej Európy. Sú tu napríklad himalájske čaje, ktoré si organizátori výstavy nechali letecky priviezť z prvých jarných zberov. „Keď dorastajú v oblasti Darjeelingu alebo Nepálu prvé čaje, tak celý svet usporadúva také dostihy, že kto zoženie a kúpi prvý kvalitný tohoročný čaj. A jedny z tých naozaj prvých čajov sú aj tu na výstave,“ povedala Ondejčíková.
Ľudia sa učia lisovať čaje
Návštevníci môžu okrem toho ochutnať vzácne čaje z Bandžangu v Číne, čo je najslávnejšia čajová oblasť pre produkciu čajových koláčov, vysoko hodnotených vo svete.
Odborníci z Čajovne dobrých ľudí v Nitre záujemcov naučia, ako si vylisovať vlastný puerový koláč. Je to najstarší typ spracovania čaju, pretože na začiatku čajovej histórie sa nesypali lístočky čaju do vody, ale čaj sa lisoval do tvaru koláča.
„My sme z čínskeho Yunnanu, oblasti kde žijú divoké čajovníky, priviezli ťažké puerové kamene, pod ktorými sa koláče lisujú tak, že majster sa musí postaviť na kameň a nohami koláč lisuje do tvaru pevnej placky,“ vysvetľuje Ondejčíková.
Koláč sa potom nechá vysušiť. Následne sa čajovým nožíkom z koláča ukrajujú čajové tehličky, ktoré sa niekoľkokrát zalievajú horúcou vodou a pripravuje sa z nich čaj. Vzácnosťou týchto čajov je, že čím sú staršie, tým sú kvalitnejšie. Existujú aj storočné čajové koláče, ktoré pochádzajú zo skladov cisárovho Zakázaného mesta v Číne, doplnila Ondejčíková.
Viac informácií o výstave možno nájsť na stránke www.bonsai-slovakia.sk.