PREŠOV 24. septembra (WebNoviny.sk) – Riaditeľka Základnej školy na Májovom námestí v Prešove udelila žiakom od 23. do 25. septembra riaditeľské voľno. Dôvodom je výskyt salmonelózy u 30-tich žiakov školy. Trojdňové mimoriadne prázdniny sa týkajú 719 detí. Na škole robia všetky hygienické opatrenia, aby sa choroba nešírila ďalej. Zdroj nákazy zatiaľ nie je presne známy, predpokladá sa, že deti mohli ochorieť z niektorého jedla podávaného v školskej jedálni.
Riaditeľka školy Dana Štucková pre agentúru SITA uviedla, že salmonelóza sa potvrdila hlavne u detí prvého stupňa. Škola na najväčšom prešovskom sídlisku má 30 rokov. Štucková tu učí desať rokov. Počas jej pôsobenia podobný prípad nezažila a ani staršie kolegyne si na prepuknutie epidémie v tejto škole nepamätajú.
Hygienici nariadili zatvorenie jedálne
Riaditeľka uviedla, že hygienici nenariadili zatvorenie školy, iba prevádzky jedálne. Urobila tak z vlastnej iniciatívy, lebo školská jedáleň nie je momentálne v prevádzke a tiež z preventívnych dôvodov, aby sa deti niekoľko dní navzájom nestýkali. Vyučovanie sa opäť začne v pondelok 28. septembra.
Regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jana Mýtniková potvrdila epidemický výskyt ochorenia na salmonelózu. Ide o akútne bakteriálne črevné ochorenie s typickými klinickými príznakmi častej riedkej stolice, bolesťami brucha, zvracaním. Inkubačná doba je šesť až 48 hodín. Prenáša sa najčastejšie požitím nedokonale tepelne spracovaných potravín živočíšneho pôvodu, ako je mäso, mäsové výrobky, vajcia, výrobky z vajec, alebo sekundárnou kontamináciou.
Nakazili sa desitaky detí
Základnými preventívnymi opatreniami v prípade tejto nákazy sú dostatočná tepelná úprava potravín a prísne dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Zatiaš potvrdili 30 prípadov ochorenia. Prvé potvrdené prípady boli na oddelenie epidemiológie nahlásené v piatok 18. septembra.
V školskej jedálni bol vykonaný štátny zdravotný dozor spojený s odberom sterov z pracovného prostredia a rúk zamestnancov. Vzorky stravy už nestihli odobrať, lebo povinnosťou prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania je uchovávať ich 48 hodín a prvé prípady ochorenia boli hlásené až štyri dni po konzumácii obedov.
V základnej škole musia na pokyn hygienikov vykonať účinnú dezinfekciu všetkých priestorov v prevádzke školskej jedálne. Dodržiavanie nariadených opatrení budú hygienici priebežne kontrolovať.