BRATISLAVA 1. novembra (WebNoviny.sk) – Ak by boli slovenské bio výrobky dostupné a cenovo prijateľné, 79 percent Slovákov by im dalo prednosť pred tými, ktoré boli chemicky ošetrené postrekmi. Pre „bio“ by sa v takomto prípade nerozhodlo 15,3 percenta ľudí a 5,7 percenta Slovákov sa nevedelo vyjadriť. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre Greenpeace Slovensko urobila agentúra Polis. Telefonický prieskum robili od 24. do 26. októbra na vzorke 912 slovenských respondentov starších ako 18 rokov. Respondentom položili štyri otázky týkajúce sa potravinovej sebestačnosti Slovenska, preferencií pri výbere ovocia a zeleniny či vedomostí o rizikách zvyškov pesticídov v potravinách.
Ako vyplynulo z prieskumu, 56 percentám respondentov prekáža chemické ošetrenie ovocia a zeleniny pesticídmi, no až 80,9 percenta respondentov si je vedomých rizík s nimi spojených. Zdanlivý rozpor vo výsledku je podľa Greenpeace spojený s nevyhnutnosťou konzumácie chemicky ošetrených potravín, keďže „bio“ výrobky buď nie sú v ponuke alebo sú podľa ľudí drahé. Kúpiť si v obchode ovocie a zeleninu, ktoré boli ošetrené postrekmi, naopak neprekáža 38 percentám Slovákov.
Výsledky prieskumu podľa Greenpeace dokazujú, že ľuďom záleží na kvalite potravín, ktoré kupujú. „Respondenti uprednostňujú bio výrobky, ale s ohľadom na cenu. Podľa nás by mali obchodné reťazce zvážiť túto požiadavku a ponúkať viac slovenských bio výrobkov,“ myslí si koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.
Z prieskumu tiež vyplynul jasný postoj ľudí k potravinovej sebestačnosti Slovenska s ohľadom na životné prostredie. Sebestačnosť krajiny a farmárčenie spôsobom šetrným k životnému prostrediu považovalo v prieskume za dôležité až 96 percent Slovákov. „Myslíme si, že je to jasný signál aj pre smerovanie našej pôdohospodárskej politiky. Ministerstvo by malo zvážiť väčšiu politickú aj finančnú podporu pre ekologických farmárov,“ uzavrela Nikodemová.