BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Zdravotnícke organizácie z celého sveta neodporúčali konzumáciu vajec pred niekoľkými rokmi kvôli ich vysokej hladine cholesterolu. Hovorili, že rovnako ako avokádo a kokosový olej, ich vysoké množstvo tuku je nebezpečné pre naše celkové zdravie. Avšak, čoskoro sa zistilo, že to nie je pravda, práve naopak, že všetky tieto potraviny sú veľmi zdraviu prospešné a tu sa dozviete, prečo.
Jedno vajce obsahuje 180-186 mg cholesterolu, zatiaľ čo pečeň môže generovať 1000-2000 mg cholesterolu každý deň. Ak je vaša strava bohatá na potraviny s vysokou hladinou cholesterolu, v pečeni môže prispôsobiť produkciu a konzumácia vajec nebude zvyšovať hladinu cholesterolu, ale len nahradí jeden cholesterol iným.
Živiny
Vajcia sú bohaté na vitamíny A, B6 a E, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, železo, fosfor, selén, horčík a mnoho ďalších. Nie je veľa potravín, ktoré obsahujú všetky tieto živiny spolu.
Cholesterol
Je pravda, že vajcia obsahujú cholesterol, ale len ten dobrý typ HDL, ktorý nie je nebezpečný pre naše zdravie. Naopak, je veľmi prospešný, pretože pomáha telu produkovať vitamín D a rôzne hormóny, ako je testosterón, estrogén a kortizol.
Dobrý cholesterol HDL neupcháva tepny ako zlý cholesterol, miesto toho čistí a zabraňuje ateroskleróze a podobným kardiovaskulárnym chorobám. Okrem toho zabraňuje nahromadeniu zlého cholesterolu.
Cholín
Už ste počuli o cholíne? Je to dôležitá živina, ktorá stimuluje vývoj mozgu a tak aj pamäte. Je veľmi dôležitý pre tehotné ženy, pretože znižuje riziko vzniku abnormalít u plodov. Je známe, že až 90% Američanom chýba cholín a to je hlavnou príčinou poškodenia svalov a ochorení pečene.
Udržuje náš zrak ostrý
Vajcia sú veľmi prospešné, pokiaľ ide tiež o naše oči, pretože obsahujú vysoké množstvo luteínu a zeaxantínu, ktoré znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom a chráni oči pred škodlivými UV lúčmi. Tieto výkonné karotenoidy tiež znížujú riziko vzniku šedého zákalu o priepastných 50%.
Svaly
Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín. Len dve vajcia obsahujú rovnaké množstvo ako časť mäsa po odpočítaní tuku. Mnoho diét odporúča, aby ľudia jedli iba vaječné bielky, ale je to práve žĺtok, ktorý obsahuje polovicu množstva proteínov vo vajciach.
Krmivo pre naše kosti
Vajíčka dodávajú vitamín D a vápnik, čiže základné živiny našim kostiam. Vitamín D umožňuje lepšie vstrebávanie vápnika v tele, pričom je nevyhnutý pre adekvátne zrážanie krvi.
Podporuje chudnutie
Možno ste si mysleli, že vajciam je potrebné sa vyhnúť, keď ste na diéte, ale je to pravý opak. Vzhľadom k tomu, že sú bohaté na toľkých živín, budete sa cítiť dlhšie plný. Na druhej strane, majú nízky obsah kalórií, ktoré robia jedlo vynikajúce pre diétu. Podľa štúdií uskutočnených v Journal of American College of Nutrition a The International Journal of Obesity konzumovať vajíčka na raňajky spôsobuje, že budete jesť počas dňa menej a prispieva k chudnutiu a znižuje percento telesného tuku.
Všetky tieto výhody vďaka živinám, ktoré vajcia obsahujú, dokazujú, že zdravotnícke organizácie po celom svete zle varovali pred konzumáciou vajec. Vajíčka nie sú škodlivé, ale sú naopak extrémne zdravé a každý by mal zvážiť ich konzumáciu v pravidelných intervaloch.