BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) – Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku pochádza 100 % zo slovenského ovčieho mlieka. Upozornilo na to vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) spolu s chovateľmi oviec na Poľnohospodárskom družstve Liptovské Revúce v okrese Ružomberok.
Pokiaľ si chcú spotrebitelia kúpiť slovenskú bryndzu, musí byť minimálne z 50 % vyrobená z ovčieho mlieka. Práve táto zložka je však mnohokrát dovezená zo zahraničia. Kredit domácej bryndze znižuje podľa SPPK najmä ovčie mlieko dovážané z Francúzska, Talianska či Maďarska.
„Keď tu raz niekto dovezie mlieko z Francúzska za 85 centov a my ho vieme vyrobiť za 95 centov, tak sú len tri riešenia. Buď sa zrušia dotácie v celej EÚ, alebo budeme dorovnávať štátnu pomoc na úroveň okolitých krajín, alebo tento nepriaznivý stav príjme spoločnosť ako fakt, čo nikto z nás, samozrejme, nechce,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.
Dovozy mlieka zo zahraničia
„Chovateľov neteší, že bryndza vyrobená na Slovensku nie vždy pochádza v plnom objeme zo slovenského ovčieho mlieka. Potrebujú preto prebudiť ešte väčší záujem spotrebiteľov o ich výrobky. Zároveň chcú presvedčiť štát, že systematické opatrenia pre oblasť chovu oviec na Slovensku sú namieste,“ dodalo k téme vedenie SPPK.
Dovozy mlieka zo zahraničia podľa SPPK podstatne sťažujú konkurencieschopnosť slovenských chovateľov oviec na jednotnom európskom trhu.
Slovenskí chovatelia sú pritom podľa komory pripravení zvýšiť výrobu ovčieho mlieka a počet zvierat. Potrebujú k tomu stabilné podnikateľské prostredie a porovnateľné podmienky, aj legislatívne, na ich rozvoj v rámci jednotného európskeho trhu.
Logo zlatej ovečky
Na Slovensku sa v súčasnosti chová okolo 340 tisíc kusov oviec. Stavy sa pritom každoročne podľa chovateľov paradoxne znižujú. Potvrdila to aj predsedníčka PD Liptovské Revúce Anna Kováčiková. „Na družstve sme v minulosti chovali aj 7 tisíc oviec. Dnes máme 2 500 zvierat. Najväčším problémom okrem financií je nedostatok ľudí,“ upozornila Kováčiková.
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vysvetľuje, ako v obchodoch hľadať bryndzu, v ktorej sa nemieša slovenské a zahraničné ovčie mlieko.
„Bryndza so 100 % obsahom slovenského ovčieho mlieka je označená logom zlatej ovečky. Môžu ju nájsť aj na výrobkoch predávaných v obchodoch. Opätovne preto vyzývame na dôsledné sledovanie etikiet na výrobkoch, tentokrát bryndze. Stopercentná slovenská bryndza má svoju osobitú chuť, ktorá je nezameniteľná,“ uzavrel riaditeľ zväzu Slavomír Reľovský.