Farma Babindol v Leviciach, ktorá dodáva slovenské paradajky po celý rok, sa rozšírila o ďalší 1,35 hektárový skleník. Nový skleník zamestná 15 ľudí. Produkcia sa aj vďaka novému skleníku zvýši z minuloročných 1 750 ton na 2 300 ton plánovaných pre rok 2023. Informovala o tom firma v tlačovej správe.
„Energetická kríza nám trocha pripravila škrt cez rozpočet, kvôli ktorej sme museli prijať úsporné opatrenia a napríklad nenamontovať do skleníka extra svietenie, preto nakoniec tento skleník nebude rodiť v zimných mesiacoch a prvú úrodu z neho tak očakávame až v marci,“ hovorí Matúš Jančura, riaditeľ Farmy Babindol.
Farmárčenie tromi spôsobmi
Zimná produkcia paradajok si vyžaduje konštantnú teplotu 20 stupňov Celzia a dosvecovanie rastliniek počas krátkych, resp. zamračených dní.
„V našich skleníkoch už farmárčime tromi spôsobmi. V časti svietime naplno, v časti na 50 percent, čo má vplyv na výšku úrody a v časti nesvietime umelo vôbec, tam zberáme úrodu, až keď slnko svieti dlhšiu časť dňa,“ dodáva ďalej Jančura.
Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš uviedol, že ekologická produkcia zeleniny slovenského pôvodu dáva prácu 1 300 ľudom.
„Na Slovensku dokážeme pestovať zeleninu aj celoročne. Ide o moderný udržateľný spôsob pestovania, pri ktorom je možné okrem elektrickej energie využiť aj geotermálnu energiu a biologickú ochranu rastlín,“ podotkol Andrej Gajdoš.
Podpora zo strany štátu
S výstavbou nového skleníka pomohla Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá pokryla približne 15 percent investičných nákladov. Podpora zo strany štátu je do segmentu zeleninárstva všeobecne nízka.
Pestovatelia môžu poberať iba priame platby na pôdu, ktoré pri tomto type pestovania sú finančne zanedbateľné. Od nového roka však podľa novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky tí pestovatelia, ktorí zeleninu v skleníkoch pestujú hydroponicky a nie priamo na pôde, už ani na tieto dva spomínané typy podpôr nemajú nárok, upozorňuje Farma Babindol.
Riaditeľ Babindolu tvrdí, že nie každá slovenská paradajka je naozaj aj na Slovensku dopestovaná. V roku 2021 sa na Slovensko doviezli zo zahraničia paradajky za viac ako 44 mil. eur. Import v roku 2022 stúpol a za mesiace január až október 2022 predstavoval hodnotu už viac ako 51 miliónov eur. Medzi najväčších dovozcov patria krajiny ako Španielsko, Maroko a Turecko.