Ceny chleba sa môžu zvýšiť, pekári aj napriek zrušeniu predčasných dôchodkov bojujú s nárastom personálnych nákladov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chlieb, ilustračná snímka
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • captions and subtitles off, selected
    Reklama
    Tento článok pre vás načítala AI.

    Výpadok a odliv pracovníkov aj po zrušení predčasných dôchodkov sa podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) prejaví v odbytových cenách chleba. Zväz uviedol, že uvítal zrušenie zvýhodnených predčasných dôchodkov, avšak akútny nedostatok pracovnej sily im spôsobil nárast personálnych nákladov.

    Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov. Získať pracovnú silu je totiž čoraz drahšie a napriek tomu sa to neraz nepodarí,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

    Tisíce žiadostí o predčasný dôchodok

    Lapšanský uviedol, že ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer 47-tisíc žiadostí o predčasný dôchodok. Ďalšie tisícky to budú do mája roku 2024, kedy sa pravidlá zmenia.

    Predseda SZPCC dodal, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa pritom pohybuje len okolo 14 000 ľudí. Lapšanský konštatoval, že rok 2023 bol tak trojnásobný a významne poškodil produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva, či koláčov.

    Neexistuje náhrada pracovnej sily

    V našom odvetví pracuje viac ako 12 000 zamestnancov po celom Slovensku a tvoríme viac ako tretinu slovenského potravinárstva. Je zrejmé, že zatiaľ neexistuje mechanizmus náhrady pracovnej sily. Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na pultových cenách, bude záležať od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil M. Lapšanský.

    Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

    Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
    Viac k osobe: Milan Lapšanský
    Firmy a inštitúcie: Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov