Zväz spracovateľov mäsa (ZSM) očakáva od začiatku decembra navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni približne 10 až 12 %. V niektorých prípadoch sa môže zvýšiť cena až o 20 %. Pre agentúru SITA to konštatovala výkonná riaditeľka zväzu Eva Forrai.
Africký mor ošípaných
Súčasnú situáciu na trhu možno z pohľadu spracovateľov mäsa označiť za kritickú. „Rastúce ceny bravčových polovíc ako základnej výrobnej suroviny majú zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov – výrobcovia sú preto nútení premietnuť ich aj do odberateľských cien,“ dodala riaditeľka ZSM.
Africký mor ošípaných brzdí predaj mäsa a ošípaných, potravinári rátajú straty v desaťtisícoch eur
Prognózy vývoja cien nie sú podľa Zväzu spracovateľov mäsa priaznivé ani pre rok 2020. „Na základe vývoja celosvetovej situácie s africkým morom ošípaných zväz očakáva ešte ďalší nárast cien bravčového mäsa, pričom vzniknutú situáciu spracovateľom mäsa skomplikujú od 1. januára 2020 ešte aj rastúce mzdové náklady na zamestnancov a už avizované zvyšovania cien energií,“ pokračovala Eva Forrai.
Darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti má mnohé úskalia, upozorňujú potravinári
Bravčového mäsa je v EÚ v súčasnosti akútny nedostatok. V dôsledku prepuknutia epidémie afrického moru ošípaných (AMO) v ázijských krajinách, ale i v EÚ sa prudko zvýšil dopyt týchto krajín po bravčovom mäse, čo dlhodobo spôsobuje kontinuálny rast jeho ceny. Od začiatku roka ceny jatočne upravených bravčových polovíc stúpli takmer o 45 %.
Vývoj cien na burze
Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel (JUT) bol na burze prvotne zaznamenaný vo štvrtom týždni 2019 odkedy cena postupne rástla.
Foto: Pôvod potravín už viac vnímajú aj žiaci, vyhlásil Macho na vyhodnotení Hovorme o jedle
Po jedenásť týždňovej stagnácii vyvolávacej ceny na hodnote 1,85 eura za kilogram JUT, cena na burze znovu opäť stúpla v priebehu dvoch týždňov až o 5 %. V rovnakom časovom období bol zaznamenaný aj nárast cien slovenských ošípaných a to v rozmedzí 40 – 45 %.
Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.