Ceny pekárenských výrobkov rastú, pekári vidia okrem pandémia aj ďalšie dôvody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chlieb
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

Ceny rožkov či pšeničnej múky hladkej podľa prieskumov stúpajú. Výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský za tým vidí fakt, že pandémia koronavírusu výrazným spôsobom zvýšila náklady pekárov.

Štát nenašiel spôsob podpory pekárov

Či už cez rast nákladov na protipandemické opatrenia alebo pre nákup výrazne väčšieho množstva dezinfekčných a ochranných prostriedkov,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Lapšanský. Na pekárov podľa neho doľahli aj rastúce ceny pšenice na svetových trhoch.

Štát zároveň podľa Lapšanského napriek verejným prísľubom na rozdiel od okolitých štátov doposiaľ nenašiel spôsob podpory pekárskeho odvetvia. „Výrazne tak znevýhodnil našu konkurencieschopnosť voči zahraničným dodávateľom,“ pokračoval v hodnotení stavu Lapšanský.

Stúpla cena rožkov aj múky

Podľa poslednej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska, ktorú zverejnila Pôdohospodárska platobná agentúra, v máji tohto roka oproti aprílu mierne stúpla napríklad priemerná odbytová cena 40-gramového tukového rožka o 0,4 % na úroveň 5,23 eura za 100 kusov. Medziročne bola priemerná odbytová cena takéhoto rožka vyššia o 1,7 % a cena 50-gramového tukového rožka medziročne vzrástla až o 5,1 %. Priemerná odbytová cena pšeničnej múky hladkej sa v máji medzimesačne zvýšila o 1,4 %.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva i cukrárskych výrobkov Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Lapšanský
Firmy a inštitúcie PPA Pôdohospodárska platobná agentúraSZPCC Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov