Jahňacina môže podľa Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku zohrať významnú úlohu pri zvládnutí pandémie koronavírusu. Slováci však majú už len týždeň na jej nákup.
Viac o téme: Koronavírus
„V ťažkých časoch ponúkajú slovenskí chovatelia oviec našim občanom až 600 000 kilogramov jahňaciny. Na ich kúpu vo väčšom množstve však ostáva len jeden týždeň. Ak o ňu spotrebitelia neprejavia záujem, vzhľadom na blížiacu sa Veľkú noc, značné množstvo pôjde pravdepodobne na taliansky trh, kde je o jedno z najkvalitnejších mias na svete obrovský záujem. Slováci by si nemali nechať túto príležitosť ujsť,“ ozrejmil pre agentúru SITA Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku.
Jedno z najzdravších mias
Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias.
Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické, či protirakovinové účinky. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku.
Koronavírus môže ovplyvniť množstvo a cenu potravín. Ľudia by mali byť zodpovední, apelujú farmári
Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mias. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či vitamínu B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový a imunitný systém.
„Vzhľadom na aktuálnu hrozbu pandémie koronavírusu, by chovatelia oviec ešte viac chceli umiestniť celú našu produkciu na domácom trhu. Jahňatá však rýchlo rastú a vo vzťahu k blížiacim sa veľkonočným sviatkom, nemôžu už dlho čakať. Približne o týždeň očakávame nákup od zahraničných záujemcov. Dopyt je najmä z Talianska, kde o tento druh mäsa, vzhľadom aj na jeho pridanú hodnotu prospešnú zdraviu, je teraz výrazný záujem. Bola by obrovská škoda, nevyužiť túto možnosť a neurobiť si zásoby doma,“ povedal predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.
Kvalitné mäso ihneď k dispozícii
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku intenzívne komunikuje s chovateľmi oviec. Slovenskí chovatelia majú k dispozícii ihneď 80 000 jahniat, ktorých priemerná živá hmotnosť je približne 15 kilogramov. Celková hmotnosť jatočne opracovaných trupov tak predstavuje približne 600 000 kilogramov.
Ovčiari by v dnešnej ťažkej situácii vedeli okamžite dodať kvalitné jahňacie mäso na domáci trh, o čo sa už roky usilujú.
Svetové ceny mäsa a obilnín klesli, naopak zdraželo mlieko a cukor
„Sme v časoch, v ktorých je dostupnosť kvalitného mäsa otázna. Takto by bolo k dispozícii množstvo kvalitného mäsa, na ktorého spracovanie máme na Slovensku aj schválené bezpečné prevádzky, ktoré sú pod nepretržitou kontrolou,“ dodal zväz.
Ovčiari dokážu dodať aj fermentované mliečne výrobky, ktoré majú rovnako vedecky dokázaný priaznivý účinok na imunitný systém, ako napríklad bryndza a jogurty. Ich najvýraznejšia produkcia začína v týchto dňoch.
„Mnohí Slováci by si tak mohli nielen spestriť svoj jedálničiek a pripomenúť si tradičnú chuť veľkonočných sviatkov, ale zároveň si môžu zlepšiť aj svoj imunitný systém,“ uzavrel zväz.