Chystaná zmena v systéme poskytovania stravovacích poukážok v zrýchlenom legislatívnom konaní vytvorí na už aj tak zdecimovaný gastro sektor ešte väčší tlak, vyhlásila iniciatíva Pomoc pre gastro.
„Keďže nie je jasné, ako chce nový zákon sledovať účel využitia stravovacích poukážok vo forme hotovosti, gastro sektor sa musí pripraviť na ďalšiu vlnu poklesu príjmov a opätovného prepúšťania,“ uviedla iniciatíva vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok poskytla agentúre SITA. Najviac ohrozené podľa nej budú súkromné kantíny a zamestnanecké jedálne v administratívnych centrách.
Teplé jedlo, hotovosť alebo stravovacia poukážka
Podľa medializovaných informácií sa chystá vláda Slovenskej republiky na svojom najbližšom rokovaní predložiť materiál zvaný „lex korona“, v ktorom má byť obsiahnutá zmena systému stravovacích poukážok. Podľa novely Zákonníka práce dostane zamestnanec buď jedno teplé jedlo denne, hotovosť alebo stravovaciu poukážku.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
„Nie je však jasné, ako chce zákon v prípade vyplatenia hotovosti kontrolovať účel využitia príspevku na stravu. V celom systéme stravovacích poukážok je pri súčasnej zákonnej úprave alokovaných približne 820 mil. eur ročne. Dnes nedokážeme odhadnúť, kam tieto peniaze po novele pôjdu, aj keď podľa troch nezávislých štúdií, takmer polovica opýtaných chce peniaze navyše použiť na iný účel,“ uviedla iniciatíva.
Návrat do čias pred koronou je ešte ťažší, ako podnikatelia v gastro biznise očakávali
„Obávame sa, že tento experiment, bezúčelová hotovosť versus účelovo viazané prostriedky na stravu, bude mať výrazné dôsledky pre gastro prevádzky,“ konštatovala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro a dodala, že pre viacero zamestnaneckých jedální a súkromných kantín bude toto rozhodnutie likvidačné.
Nižšia DPH na potraviny
Ešte viac ohrozené budú podľa iniciatívy gastro prevádzky a obchody v pohraničných oblastiach, kde ľudia pravidelne chodia nakupovať potraviny do Maďarska, Česka, Poľska alebo dokonca aj Rakúska, kde sa teraz znižuje daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny.
,,Príspevok na stravu vo forme hotovosti a DPH vlastne darujeme poľským, českým, rakúskym a maďarským obchodníkom,“ dodala Magdaléna Koreny.
Tohtoročnú úrodu jahôd poznačil prízemný mráz, úroda bude o 40 percent nižšia
Aj preto iniciatíva Pomoc pre gastro vyzvala ministra financií a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby ju prizvali na rokovania, ktoré sa podnikateľov a zamestnancov v gastro biznise týkajú a zároveň, aby prebehla k tejto téme odborná diskusia so všetkými dotknutými stranami.