K dnešnému dňu sa stal Milan Lapšanský generálnym sekretárom Slovenskej spoločnosti mlynárov. Jeho prácou bude komunikovať a presadzovať záujmy mlynského sektora na Slovensku. Lapšanský je aj predsedom predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR (SZPCC). Oba súvisiace sektory obilninovej vertikály tým získavajú užšie prepojenie.
Vyššie ceny chleba a pečiva alebo zatvorenie prevádzok. Pekári nemajú inú možnosť a sú šokovaní, že štát nič nerobí
Lapšanský sa v potravinárstve pohybuje už viac ako 20 rokov. Pôsobil na rôznych manažérskych pozíciách potravinárskych podnikov a bol aj generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Jeho projektmi bol boj proti dvojakej kvalite potravín v EÚ a inicioval novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Informoval o tom v tlačovej správe SZPCC.
Mlynský sektor tvorí prepojenie medzi pestovateľmi obilnín, pekármi, cukrármi, cestovinármi, chovateľmi hospodárskych zvierat. Sektor zabezpečuje skoro 90 percentnú sebestačnosť Slovenska v múke. Je dôležité, aby štát ich pozíciu vnímal a uvedomoval si, ako je mlynský sektor dôležitý pre štát.
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou cenou chleba, štát pekárom ani raz nepomohol
„Mlynári zabezpečujú, že pridaná hodnota zo spracovania zostáva na Slovensku, vytvára pracovné miesta, znižuje saldo zahraničného obchodu i uhlíkovú stopu. Kvalita slovenskej pšenice i múky je na vysokej úrovni. Absencia pomocí potravinárskemu sektoru počas najväčšej ekonomickej krízy v histórii našej krajiny totiž znevýhodňuje slovenských mlynárov oproti zahraničnej konkurencii,“ uzavrel Milan Lapšanský.