India v súčasnej sezóne obmedzuje export cukru na 10 miliónov ton, aby zachovala jeho dostupnosť na domácom trhu a udržala stabilné ceny. India je druhým najväčším producentom cukru po Brazílii, ale zároveň je aj jeho najväčším spotrebiteľom na svete. Je tiež druhým najväčším vývozcom cukru a export obmedzuje prvý raz po šiestich rokoch.
V účtovnom roku 2021 – 2022, ktorý sa skončil v marci, India vyviezla rekordných sedem miliónov ton cukru. Očakáva sa, že v súčasnej pestovateľskej sezóne krajina vyprodukuje viac ako 30 miliónov ton cukru a domáca spotreba sa odhaduje na 28 miliónov ton, pričom India má rezervy zhruba osem miliónov ton cukru.
Indické cukrovary a exportéri budú od budúceho mesiaca potrebovať na vývoz cukru súhlas vlády. Ceny cukru sú relatívne stabilné, ale inflácia maloobchodných cien v krajine v apríli stúpla na osemročné maximum 7,8 percenta.
Rozhodnutie Indie o obmedzení exportu cukru prišlo po podobnom kroku v oblasti vývozu pšenice. Krajina tento mesiac oznámila, že vývoz pšenice do krajín, ktoré majú nedostatok potravín, bude možný len s povolením vlády.