Najväčšiu časť z výdavkov Slovákov na potraviny ukrojí mäso.
Slovák minie na potraviny a nealkoholické nápoje ročne v priemere takmer 900 eur. Najviac pritom míňajú na tieto položky v Trenčianskom kraji, najmenej v Prešovskom. Upozorňuje na to analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská, ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR za minulý rok. Podľa nich v roku 2017 dosiahli ročné výdavky na potraviny a nealko na Slovensku v priemere na osobu 864 eur, z toho 784 eur predstavovali výdavky na potraviny a 80 eur na nealkoholické nápoje.
Účty za jedlo a nealkoholické nápoje tak zo spotrebných výdavkov Slovákov ukroja až pätinu, keďže celkovo na spotrebný tovar vynakladáme v priemere 3 856 eur ročne. Spomedzi samotných potravín pritom najväčšia suma smeruje za mäso, v priemere 212 eur ročne. Nasleduje mlieko, syry a vajcia v hodnote 146 eur a chlieb a obilniny vo výške 141 eur. Z nealkoholických nápojov väčšina, v priemere 47 eur ročne, smerovala na minerálne vody, sladené nápoje a šťavy, zvyšok na kávu, čaj či kakao.
Preferencie ovplyvňuje prostredie
Nákupné preferencie Slovákov ovplyvňuje aj sociálne prostredie, v ktorom sa nachádzajú a celkové príjmy domácností. V domácnostiach s nezamestnanými totiž dosahujú výdavky na potraviny a nealko v priemere 525 eur ročne na obyvateľa, v domácnosti s pracujúcimi je táto suma až o vyše 300 eur vyššia. Zaujímavý je z tohto pohľadu priemerný ročný výdavok na stravu a nealko za starobného dôchodcu, ktorý podľa Sadovskej dosiahol dokonca až 1 055 eur.
Rozdielne sú výdavky na potraviny a nealkoholické nápoje aj z regionálneho hľadiska. V Bratislavskom kraji, ktorý sa považuje za najbohatšiu časť Slovenska, ľudia na potraviny a nealko v priemere míňajú 890 eur ročne, čo je zhruba celoslovenský priemer. Podstatne viac je to v Trenčianskom kraji, kde suma dosahuje 963 eur ročne. Nasleduje Trnavský kraj s výdavkami na úrovni 925 eur a Žilinský kraj s 902 eur. Najmenej ľudia vynakladajú na potraviny a nealko v Prešovskom kraji, a to 723 eur ročne na osobu.