Na Slovensku sa prvýkrát v histórii vyrobilo viac sladu ako pšeničnej múky, sladovnícky jačmeň je atraktívny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pivo, slad
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

V hospodárskom roku 2022/2023 sa na Slovensku prvýkrát v histórii vyrobilo viac sladu ako pšeničnej múky. Produkcia slovenských sladovní dosiahla úroveň 331,5 tisíca ton sladu, kým produkcia slovenských mlynov zaznamenala 295,2 tisíca ton pšeničnej múky.

Sladovnícky jačmeň je zároveň za posledný rok najdrahšou obilninou na trhu. Predstavitelia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) o tom informovali na Sladovníckej konferencii v Nitre.

Cena zvyšuje atraktivitu

„Slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou po prvom spracovaní na Slovensku. Slovenské sladovne pritom výrazne preferujú sladovnícky jačmeň od domácich pestovateľov. Na využitie plných produkčných kapacít len zo slovenského sladovníckeho jačmeňa by sme však potrebovali o približne 80-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa ročne viac,“ uviedol predseda sladovníckej sekcie SZVPS Tomáš Ševčík.

Ročne ho slovenské sladovne spotrebujú takmer 370-tisíc ton. Zberové plochy odrôd sladovníckeho jačmeňa sa na Slovensku podľa neho aktuálne pohybujú na úrovni okolo 40-tisíc hektárov z celkovej plochy jačmeňa 113,6 tisíca hektárov.

Atraktívnosť sladovníckeho jačmeňa pre pestovateľov zvyšuje aj cena, ktorá prevyšuje aj doteraz dlhodobo drahšiu obilninu – potravinársku pšenicu.

Jej priemerná cena za rok minulý rok dosiahla 307,76 eura, naproti tomu sladovnícky jačmeň sa predával priemerne za 324,17 eura za tonu.

Pestovateľské výmery stúpnu

Tento trend sa nezmenil ani v prvom polroku tohto roka, keď bol sladovnícky jačmeň s priemernou cenou 287,60 eura o viac ako desatinu drahší ako pšenica s 257,70 eura za tonu.

SZVPS preto predpokladá, že v budúcom roku jeho pestovateľské výmery stúpnu, i keď nedosiahnu potrebnú rozlohu, aby plne pokryli domácu produkciu.

„Význam pivovarnícko-sladovníckeho odvetvia, ktoré je v súčasnosti štvrtým najvýznamnejším sektorom slovenského potravinárstva s tržbami presahujúcimi 400 miliónov eur, každoročne rastie. Sladovne i pivovary investujú do svojej konkurencieschopnosti i dekarbonizácie desiatky miliónov eur. Veríme, že štát nájde spôsoby podpôr aj pre náš sektor, ktorý v roku 2023 na rozdiel od iných opomenul,“ povedal výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

Po celom Slovensku aktuálne pôsobí sedem sladovní a 102 pivovarov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Ševčík
Firmy a inštitúcie SZVPS Slovenské združenie výrobcov piva a sladu