Slovensko má najdrahšie mäso z krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Vyplýva to z najnovšieho rebríčka štatistického úradu Európskej únie (Eurostat), ktorý hodnotil úrovne spotrebiteľských cien za mäso v roku 2019.
Podľa rebríčka má síce Slovensko siedme najlacnejšie mäso z krajín Európskej únie s indexom 81,1, kde index 100 označuje priemernú cenu mäsa v EÚ, no mäso v Poľsku a Maďarsku je výrazne lacnejšie s indexom 63,3 a 75,3. Priemerná cena mäsa v Českej republike zas dosiahla index 77.
Index na Slovensku stúpa
Index bol vypočítaný z mixu cien hovädzieho, teľacieho, bravčového, jahňacieho, baranieho a kozieho mäsa, hydiny, drobov a lahôdkových, či iných mäsových prípravkov.
Index na Slovensku kontinuálne stúpa, odkedy ho Eurostat v roku 2017 začal zaznamenávať.
Slovenskí včelári bijú na poplach, úroda bola katastrofálna a na Vianoce hrozí nedostatok medu
Slovensko malo v roku 2017 index 76,6, teda taký, ako približne dosiahlo Česko až za rok 2019. V roku 2018 malo Slovensko index 78,9, keď sa medziročne zvýšil o 2,3 bodu.
Pri výsledku 81,1 za vlaňajšok tak v porovnaní s rokom 2018 stúpol o 2,2 bodu.
Najdrahšie mäso je v Rakúsku
Keď sa porovnajú cenové hladiny v krajinách s priemerným indexom cenovej hladiny EÚ 100, výsledky ukazujú, že v roku 2019 bola cena mäsa najvyššia v EÚ v Rakúsku (index cenovej hladiny 145 po zaokrúhlení) a Luxembursku (141). Nasledovali Francúzsko (131), Holandsko (127), Belgicko (125) a Fínsko (124).
Cigánska omáčka zmizne z obchodov, populárny výrobok s rasistickým názvom premenujú
Naopak, najnižšie úrovne cien mäsa v roku 2019 boli v Poľsku a Rumunsku (obidve s indexom cenovej hladiny 63 po zaokrúhlení), nasledovali Bulharsko (66) a Litva (71).