Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny si v plnej miere uvedomujú svoju zodpovednosť za pokrývanie potrieb domáceho trhu čerstvou a kvalitnou hydinou a konzumnými slepačími vajciami. Dostávajú sa však pritom podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) do priamej konfrontácie s dovozmi lacnej a v nejednom prípade aférami poznačenej hydiny či vajec do supermarketov a stravovacích zariadení. “A tak hoci domáci hydinári svojimi kapacitami sú schopní zapezpečiť 66-percentnú sebestačnosť, v predajnej sieti je podiel domácej hydiny iba niečo nad 50 %, a to je v rámci EÚ i v porovnaní s okolitými krajinami žalostne málo,” konštatoval tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.
Podiel domácej hydiny sa podľa ÚHS až trojštvrtinovou väčšinou predáva v rôznych letákových akciách, ktorými supermarkety „zrážajú producentov na kolená, keďže takéto ceny ani len nepokrývajú ich výrobné náklady“. “Ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 až 1,44 eura za kilogram , pritom výrobné náklady sa pohybujú nad úrovňou 1,50 eura za kilogram,“ pokračoval Urban. Pri porovnaní rokov 2013 a 2018 ÚHS konštatuje, že pokles priemernej realizačnej ceny pri chladenom kurčati bol až o 41,2 %, z 2,09 eura na 1,48 eura za kilogram.„A to aj napriek tomu, že vstupné náklady hydinárom neustále narastajú – drahšie sú kŕmne zmesi, cena práce zamestnancov s rôznymi príplatkami za prácu cez sviatky a v noci, viac platia za elektrickú energiu a plyn,“ dodal Urban.
Pri vajciach sa sebestačnosť SR pohybuje na úrovni 90 percent, no situácia má byť podľa únie podobná ako pri hydine. “Viac ako 20 percent musia veľkoproducenti vyvážať, keďže domáci trh je obsadený vajciami, ktoré precestovali stovky kilometrov a častokrát majú tesne pred dátumom spotreby. Hydinári poukazujú na to, že hoci cenou nedokážu dovozom zo zahraničia konkurovať, pretože tam existujú systémy najrôznejších národných finančných injekcií do hydinárstva, musia zahraničnú konkurenciu pretlačiť kvalitou svojej produkcie a očakávať, že aj u nás sa nájdu zdroje na podporu odvetvia.,” ozrejmil Urban.