Slovenskí pekári akceptujú piatkové rozhodnutie vlády SR opätovne zaviesť nedeľný predaj, aj napriek tomu, že výroba pekárenských výrobkov je počas víkendov vysoko neefektívna.
Pekári sú rozhorčení
“Výroba pekárenských výrobkov počas víkendov je vzhľadom na zavedenie sociálneho balíčka za prácu v noci, počas víkendov a sviatkov, keď tvorí cena práce viac ako polovicu výrobných nákladov, vysoko neefektívna. Aj napriek tomu pekári akceptujú rozhodnutie vlády SR opätovne zaviesť nedeľný predaj,“ konštatovala v piatok pre agentúru SITA predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.
Pekári sú však rozhorčení z toho, že vláda SR svoje rozhodnutie komunikovala len dva dni predtým, ako sa nedeľné predaje znovu rozbehnú.
Výroba nie je na nedeľný predaj pripravená
Mnohé výrobné závody totiž na to nie sú podľa SZPCC pripravené, keďže sa o tomto variante dlhodobo diskutovalo a nič nenasvedčovalo tomu, že rozhodnutie o otvorení prevádzok bude tak náhle.
„Každý podnik má dlhší čas naplánované pracovné zmeny a nemajú vopred, naviac v posledný pracovný deň v týždni, zaistenú pracovnú silu na víkend. Nielen v samotnej výrobe, no ani v radoch vodičov, technikov či strážnej služby. Mnohé menšie pekárne môžu mať dokonca problém s nedostatočným zásobením surovinami na výrobu chleba a pečiva. Slovenskí pekári preto opäť upozorňujú na fakt, že s výrobcami z prostredia vlády nikto nekomunikuje takto závažné kroky, čo vedie k výrazným problémov v slovenských podnikoch,” dodala Lopúchová.