V súvislosti so štvrtou vlnou pandémie hrozí, že spracovatelia potravín nebudú schopní pre náhle výpadky personálu zabezpečiť potraviny na pultoch. V tlačovej správe na to upozorňuje Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Ten preto požiadal ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o dodanie metodík určených pre subjekty hospodárskej mobilizácie a subjekty zaradené do kritickej infraštruktúry. Medzi ne patria aj výrobcovia chleba a pečiva.
Hrozia výpadky v zásobovaní
„Veríme, že agrorezort nezanedbal prípravu na predídenie možnej humanitárnej krízy. Treba si totiž uvedomiť, že slovenský potravinársky priemysel má oveľa vyššiu potrebu zamestnancov, ako jeho náprotivky v západných krajinách, kde je výroba viac automatizovaná. Vzhľadom na kritické predpovede vývoja vlny omikron, hrozia reálne výpadky v zásobovaní potravinami v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a ďalších kľúčových zložkách štátu,“ uviedol predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.
Stúpa chorobnosť zamestnancov
Ako dodal, na masívne výpadky pracovníkov, či už pre karanténu alebo nakazenie sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu pripraviť.
„Nie je možné, aby sme zabezpečenie zásobovania či výroby riešili až keď kritická situácia nastane,“ upozornil Lapšanský s tým, že už teraz evidujú rast chorobnosti zamestnancov.
Ceny chleba a pečiva porastú aj v roku 2022, keďže sa pekári stále nedočkali pomoci od štátu
„Ako sektor zamestnávajúci tretinu pracovníkov v potravinárstve SR potrebujeme urgentne vedieť, aké nástroje na zabezpečenie výroby potravín pre občanov Slovenska agrorezort pripravil,“ uzavrel.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.