Slovenskí pekári začali aj pre hroziaci rusko-ukrajinský konflikt vypovedať svojim odberateľom kontrakty. Dôvodom je totiž neúmerný rast cien pšenice a cien energií. Aktuálne dohodnuté odbytové ceny podľa predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milana Lapšanského nepokrývajú ich výrobné náklady.
„Ide o veľmi vážnu situáciu. Rast cien vstupov prebiehal už v minulom roku, ale hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spustil ich raketový rast. Rusko je najväčším a Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom pšenice na svete. Rusko pritom v tomto roku už obmedzilo export pšenice z krajiny o tretinu,“ upozornil Lapšanský.
Zvýšenie cien servisných služieb a materiálov
Pekári možné zvýšenie cien avizovali už koncom roka 2021, kedy sa nové zmluvy uzatvárali za podmienok stále stúpajúcich a nestabilných cien múky, elektrickej energie, plynu, obalov a pohonných hmôt.
Pekári sa obávajú náhlych výpadkov personálu a upozorňujú, že by na pultoch mohli chýbať potraviny
„Opätovným zvýšením cien týchto komodít v januári 2022 sa žiaľ tento scenár naplnil. Následkom celosvetového zvýšenia cien týchto komodít je aj sprievodné zvýšenie cien servisných služieb a materiálov,“ uviedol Lapšanský.
Trh negatívne ovplyvňuje sucho
Ceny i zásoby pšenice na svetovom trhu negatívne ovplyvňuje aj veľmi vážne sucho, ktoré zasiahlo severnú Afriku, región s 205 miliónmi obyvateľov. Severoafrická oblasť zahŕňajúca Egypt, Líbyu, Tunisko, Alžírsko a Maroko patrí k najväčším dovozcom pšenice a obilnín na svete, ktorú dodávajú najmä EÚ, Rusko, Ukrajina a USA.
Ceny chleba a pečiva porastú aj v roku 2022, keďže sa pekári stále nedočkali pomoci od štátu
Sucho, ktoré tu znížilo predpokladané výnosy obilnín o tretinu až polovicu oproti desaťročnému priemeru prišlo práve v období, keď sú svetové zásoby pšenice vôbec najnižšie za viac ako päť rokov. Ceny pšenice tak budú aj v tomto roku zrejme výraznejšie rásť.
„Už koncom minulého roka pekári pristúpili prvýkrát v histórii Slovenska k podpisovaniu krátkodobých kontraktov na dva až tri mesiace pre neustále stúpajúce výrobné náklady. Také rýchle zhoršenie situácie však nikto neočakával. Problémom už začínajú byť nielen ceny, ale aj nedostatok pšenice na trhoch ako aj denná operatíva zabezpečujúca plynulú výrobu a distribúciu pekárskych výrobkov z dôvodu výpadku personálu. Jediným riešením je zvýšenie odbytových cien. Či a ako rýchlo sa to na pultoch prejaví, závisí od obchodníkov, ktorí dosahovali na rozdiel od pekárov, cukrárov a cestovinárov v minulom roku rekordné zisky,“ konštatoval Lapšanský.