Slovenskí pekári vyzývajú vládu, aby zaistila bezproblémové zásobovanie potravinami a prechody zásobovacích vozidiel mimo okres počas tzv. lockdownu, ktorý začína už od soboty. Inak hrozia podobné problémy ako počas prvej vlny, kedy po lockdowne mali vodiči zásobovacích áut problém načas rozviesť svoj tovar.
„Zákaz cestovania mimo okres môže aj pri aktuálnych obmedzeniach spôsobiť značné škody pri dodávkach tovaru. Pekárenská výroba zásobuje maloobchodné predajne vo viacerých okresoch, no policajné kontroly na ich hraniciach môžu opäť spôsobiť, že vodiči budú v kolónach čakať aj niekoľko hodín, ako sa to stalo na jar. Tomuto sa chcú pekári vyhnúť,“ konštatovala v piatok predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.
Chaos z apríla sa nesmie zopakovať
Zároveň dodala, že z preventívnych dôvodov pekárenské spoločnosti vopred označili svoje zásobovacie vozidlá a vodičom vystavili potvrdenia o tom, že sú subjektom hospodárskej mobilizácie a zabezpečujú výrobu potravín v rámci kritickej infraštruktúry.
Zatvorené obchody počas nediel aj po skončení pandémie? Pekári sú zásadne proti
„Pekárenské spoločnosti si nemôžu dovoliť, aby sa zopakoval chaos z apríla tohto roka. Preto žiadame Ministerstvo vnútra SR o informovanie policajných kontrol o zaistenie plynulého prechodu našich vozidiel. Zákon nám však nariaďuje, v akých časových intervaloch od upečenia musíme tovar do predajní doviezť a opatrenia nám to výrazne komplikujú,“ spresnila Tatiana Lopúchová.
Oneskorené dodanie tovaru
Pri porušení časového reťazca dodávok čerstvého pekárskeho sortimentu do predajní nastáva podľa SZPCC ďalší problém. Ak príde tovar na pulty oneskorene, nenájde si svojho zákazníka, napríklad aj z dôvodu obmedzení predajného času vyhradeného pre seniorov.
„To znamená, že obchodník má právo podľa zmluvy nepredané výrobky vrátiť, ktoré sa musia následne znehodnotiť,“ doplnila Lopúchová.
Pekári podporujú celoplošné testovanie
SZPCC však zároveň uviedol, že plne podporuje myšlienku celoplošného testovania. Pekárenské spoločnosti budú svojim pracovníkom z titulu svojho sektora, v ktorom pôsobia, odporúčať, aby sa testu zúčastnili. No zároveň ich budú upozorňovať aj na to, že ak sa testovania nezúčastnia, automaticky musia absolvovať 10-dňovú karanténu, ktorú však štát ani zamestnávatelia preplácať nebudú.
Pekári zostávajú v nasadení sedem dní v týždni, dopyt po čerstvom pečive je stále vysoký
Z dôvodu plynulého zásobovania potravinami preto zväz odporúča kompetentným orgánom a osobám, aby sa v potravinárskych a poľnohospodárskych podnikoch testovalo priamo v závode mobilnými výjazdovými testovacími vozidlami.