Slovenskí pekári zvládli celoplošné testovanie bez väčších prekážok. Podľa prieskumu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) síce pekárňam vypadlo po celoplošnom testovaní 3,5 % zamestnancov, nikde však nie je obmedzená či prerušená výroba.
Zvolili si aj dobrovoľnú karanténu
„Väčšina z chýbajúcich zamestnancov pekární bola buď pozitívne testovaná, alebo v priamom kontakte s pozitívne testovaným. Dobrovoľnú karanténu, a teda neúčasť na testovaní, si zvolilo ani nie pol percenta pracovníkov,“ uviedla v utorok predsedkyňa SZPCC Tatiana Lopúchová.
Zároveň dodala, že väčšina pekárenských spoločností výpadok zamestnancov riešila presunom pracovníkov z iných zmien, zlúčením rozvozových liniek či obmedzením sortimentu.
Pozitívny efekt
Slovenské pekárne pripomínajú, že plne podporili celoštátne testovanie v snahe zabrániť ďalšiemu nekontrolovateľnému šíreniu pandémie koronavírusu.
Zároveň žiadajú, aby sa v testovaní pokračovalo, nakoľko to môže mať podľa nich pozitívny efekt na zachytenie väčšieho množstva pozitívnych a infekčných pracovníkov.
„Plne podporujeme ideu mobilných testovacích stanov zriadených v okresoch, ktoré by obyvateľstvu slúžili na pretestovanie aj mimo celoštátneho testovania. Vzhľadom k tomu, že viacerí pekári si testovali svojich zamestnancov sporadicky už od začiatku epidémie vo vlastnej réžii a plne si ich hradili, uvítali by sme, ak by sa toto finančne výhodnejšie testovanie umožnilo aj pekárom a ostatným potravinárom, ideálne pod gesciou štátu,“ dodala Tatiana Lopúchová.