Pivovar Šarišmá za sebou najväčší tohtoročný projekt v rámci modernizácie výroby. Napriek kríze, ktorá ovplyvnila celý pivovarnícky sektor, investoval do strojov a zariadení v sladovni 862-tisíc eur.
Výroba by tak mala byť podľa neho ekologickejšia a efektívnejšia, zjednodušiť by sa mali aj mnohé procesy pre zamestnancov. Najnovšiu investíciu predstavil pivovar počas utorkovej tlačovej konferencie.
Najviac peňazí išlo do sladovne
Pivovar Šariš využíva pri varení svojich pív slad z vlastnej sladovne od roku 1981. Vlani v sladovni z 25-tisíc ton nakúpeného sladovníckeho jačmeňa vyrobili viac ako 19-tisíc ton vlastného sladu.
Predaj ochuteného nealkoholického piva zaznamenal nárast o 20 %
„V tomto roku sme v Pivovare Šariš realizovali viacero investícií, pričom najvýznamnejšia z nich, vo výške 862-tisíc eur, bola práve v sladovni, ktorá je srdcom pivovaru. Zamerali sme sa na finálnu fázu výroby sladu a modernizovali sa stroje a zariadenia, ktoré využívame pri klíčení a sušení jačmeňa,“ informoval manažér závodu Grzegorz Komora. To podľa jeho slov umožní flexibilnejšie reagovať na dopyt po slade pri zachovaní požadovanej kvality.
Výmena strojov má samé pozitíva
Tohtoročná výmena strojov a zariadení v sladovni sa realizovala počas letnej odstávky. Nadväzuje na minuloročnú investíciu, v rámci ktorej boli vymenené triedičky jačmeňa za 550-tisíc eur a ďalších 300-tisíc si vyžiadali obracače zeleného sladu.
Tieto kroky okrem zefektívnenia výroby podľa spoločnosti znamenali aj zníženie dopadu na životné prostredie a významné úspory, a to 40 374 kWh energie a viac ako sedem ton emisií oxidu uhličitého.
Nové technológie pomôžu zamestnancom
V tomto roku pivovar plánuje nákup ďalších nových obracačov, ktorým zavŕšil etapu modernizácie pri procese klíčenia. Pribudnú aj nové koľajnice, na ktorých sa obracače posúvajú. Významná investícia ide do kompletnej rekonštrukcie hornej časti hvozdov, kde sa realizuje sušenie zeleného sladu a do výmeny systému ohrevu pri hvozdení sladu.
Pivovaru Šariš sa zvýšil dopyt po sudovom pive o takmer 55 percent, spustila to správa o otváraní terás
Zamestnancom podľa spoločnosti nové technológie pomôžu, no nebudú mať negatívny dopad na zamestnanosť. Generačná obmena technológií podľa pivovaru prispeje k zlepšeniu mnohých procesov, ktoré budú výrobným zamestnancom v sladovni pri práci nápomocné.