Slovensko si aj po tomto roku zachová podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sebestačnosť vo výrobe cukru. Pestovatelia cukrovej repy a jej spracovatelia začali cukrovarnícku kampaň 2020/2021.
Najbližšie mesiace budú vyberať z polí repu a zvážať ju do dvoch cukrovarov na spracovanie. Pri porovnaní úrody v dvoch spádových regiónoch, odkiaľ spracovávajú cukrovú repu dva cukrovary pôsobiace v SR, lepšie úrody dala oblasť okolo Trenčianskej Teplej.
Štatistici odhadli tohtoročnú úrodu obilnín na takmer tri milióny ton, bude však zrejme nižšia ako vlani
Tu očakávajú úrody repy nad 70 ton na hektár. V druhej spádovej oblasti, v okolí Serede, bude pre jarné mrazy menej repy, približne 62 až 65 ton na hektár. Informovala o tom v piatok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Úrodu poškodili mrazy
Cukrovej repe sa v tomto roku venuje 237 poľnohospodárov. Vertikála repa-cukor ako jediná na Slovensku stále existuje v uzatvorenom reťazci, v rámci ktorého sa na Slovensku vypestovaná plodina spracuje výlučne doma a vyrobí sa z nej finálny produkt pre spotrebiteľa.
Úvod sezóny poľnohospodárov podľa komory potrápil. Jarné prízemné mrazy začiatkom apríla poškodili viac ako 5 000 hektárov, čo predstavuje vyše 20 percent osiatej výmery.
Slovenské zemiaky sa v obchode ťažšie predávajú, domácim pestovateľom konkuruje dovoz zo zahraničia
„Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Aby sme zabezpečili dostatok úrody, nanovo sme presiali až 18 % plôch cukrovej repy,“ povedal predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.
Pestovatelia uvažujú, že repu viac siať nebudú
Pestovatelia odhadujú priemernú cukornatosť okolo 16 percent. Cieľom by však mala byť podľa SPPK cukornatosť nad 17 percent, pretože iba takáto výťažnosť zabezpečí rentabilitu pestovateľom pri dnešných nízkych cenách cukrovej repy.
Súčasné nákupné ceny cukrovej repy v kontexte s vysokými cenami ostatných komodít, ako sú pšenica, repka a kukurica, majú podľa komory za následok to, že niektorí pestovatelia rozmýšľajú, či budú v roku 2022 ešte repu pestovať.
„Veríme, že priamy prínos nášho odvetvia, ktorý je viac ako 42 miliónov eur za rok pre štát, presvedčí ministerstvo pôdohospodárstva o opodstatnenosti naďalej podporovať vertikálu repa-cukor. Ako jedna z mála vertikál sa javí ako veľmi rentabilná s rýchlou návratnosťou a vysokou pridanou hodnotou, ktorá sa tvorí a ostáva u nás doma,“ uviedol konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi Adrián Šedivý.
Desaťtisíce ton cukru
Podľa odhadov by mali producenti z vypestovanej cukrovej repy získať 196 456 ton cukru, čo pri priemernej spotrebe cukru 170 až 175-tisíc ton za rok bude pre krajinu postačovať. Slovensko si tak udrží potravinovú sebestačnosť v jednej z posledných základných potravín, v akých ju ešte vie dosiahnuť.
Aktuálna cukrovarnícka kampaň by sa mala skončiť v januári budúceho roka. V Seredi ide o 115. a v Trenčianskej Teplej o 120. cukrovarnícku kampaň v histórii podniku.