Zvyšovanie cien potravín podľa ich výrobcov a spracovateľov je nevyhnutné, pretože ich súčasná cenová úroveň je neudržateľná. Potravinári zároveň na základe rastu nákladov na produkciu potravín žiadajú zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov a považujú za nemysliteľné, aby ich obchodníci neakceptovali.
Ako potravinári v piatok informovali, tiež vyzývajú štát zvýšiť podporu potravinárskeho priemyslu, podobne ako v okolitých krajinách, inak budú naďalej rukojemníkmi zdražovania.
Výrobcovia nechcú prepúšťať
Domáci výrobcovia potravín sa necítia byť zodpovední za ich zdražovanie, keďže podľa nich už nedokážu zvládnuť produkciu potravín v starých cenách.
Rožok medziročne zdražel o vyše štyri percentá, viac platíme aj za mlieko a chlieb
„Slovenskí poľnohospodári a potravinári chcú naďalej vyrábať kvalitné a zdravé slovenské potraviny. Nechcú zatvárať fabriky a prepúšťať ľudí. Práve preto musia zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.
Preto budú podľa neho pokračovať v rokovaní s obchodnými reťazcami, aby im zaplatili viac za vyrobené kvalitné potraviny. „K potravinárom, ktorí už v predchádzajúcich týždňoch oznámili úpravu odbytových cien, sa postupne pridávajú aj ďalší,“ upozornil Macho.
Očakávajú ďalšiu vlnu zdražovania
Ceny rozhodujúcich agrárnych komodít ako sú obilie, olejniny, ale aj hnojív, obalov, technológií, ako aj práce a najnovšie energií podľa SPPK už niekoľko mesiacov dramaticky stúpajú a významne ovplyvňujú výslednú cenu potravín.
Mlynári reagujú na kritickú situáciu a za múku chcú pýtať viac, vstupné suroviny opäť zdraželi
Vysoký dopyt napríklad po hnojivách a obilninách má priamy vplyv na vývoj cien v zahraničí a následne aj doma. Zvyšovanie cien potravín pritom nie je prechodné. Súčasná vlna zdražovania obilia podľa potravinárov nie je posledná, začiatkom budúceho roka možno očakávať ďalšiu zásadnú vlnu zdražovania.