Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby.
Takéto boli najčastejšie pochybenia, ktoré odhalili slovenskí inšpektori počas úradných kontrol potravín. V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30 tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty obchodov.
Nedostatky boli zistené približne v 6 % prípadov. Informovala o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.
Škandál s hovädzinou a africký mor ošípaných
„Tento rok je v oblasti kvality a bezpečnosti potravín mimoriadne náročný. Na jar sme sa museli vysporiadať so škandálom s poľskou hovädzinou, v týchto dňoch zase rezonuje odhalenie nákazy afrického moru ošípaných na východnom Slovensku. Aj takéto prípady poukazujú na to, že ak chceme mať na stoloch bezpečné potraviny, musíme byť neustále v strehu. Oproti minulému roku sme sa rozhodli potravinové kontroly ešte zintenzívniť,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva.
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) si posvietili na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám sa nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody.
Africký mor ošípaných sa na Slovensku ďalej šíri, potvrdili dva nové prípady
Od 1. januára do 30. júna 2019 zrealizovala potravinová kobra vyše 30-tisíc kontrol potravín na celom Slovensku. Nedostatky objavila v 1 906 prípadoch, čo predstavuje 6,4 percenta pochybení.
„Inšpektori rozdali 1 138 blokových pokút v celkovej výške 28 202 eur. V správnom konaní uložili 137 opatrení. V sledovanom období nadobudli právoplatnosť pokuty vo výške takmer 3,2 mil. eur, pričom najvyššia právoplatná pokuta sa vyšplhala na jeden milión eur,“ zosumarizoval výsledky úradných kontrol ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.
Salmonela v kuracích prsiach
Kontrolované prevádzky najčastejšie doplatili na zanedbávanie hygieny strojov, pracovných pomôcok, skladových priestorov, predajných priestorov a aj osobnej hygieny pracovníkov.
Inšpektori odhalili aj kontaminované potraviny, nečitateľné či nesprávne označenia, potraviny po uplynutí dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti, nedodržiavanie predpísaných teplôt, nevyhovujúce laboratórne analýzy či klamlivo označený tovar.
Aktualizované: Vinári očakávajú jeden z najhorších rokov, môže za to sucho aj nekalé praktiky
Počas úradných kontrol bolo odobratých 8 010 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku 8. augustu ukončené testy 7 107 vzoriek. Predpisy porušilo 275 vzoriek, čo predstavuje 3,9 percenta pochybení. Kontrolné testy odhalili závažné prípady kontaminovaných potravín.
„V grilovacom syre a v šunkovej saláme úradoval patogén listeria monocytogenes. V chladených kuracích prsiach bola zase zistená prítomnosť baktérie rodu Salmonella,“ ozrejmil Jozef Bíreš.
Navštívili aj trhoviská
Na zozname nevyhovujúcich potravín skončili aj produkty so zamlčanými látkami. V kontrolách pohorelo aj viacero druhov potravín dovezených z tretích krajín, ktoré prekročili maximálne povolené množstvá vybraných látok.
V rámci cielených kontrol zameraných na vysledovateľnosť ovocia a zeleniny navštívila potravinová kobra aj trhoviská, kde dochádza najčastejšie k predaju tovaru bez sprievodných dokladov alebo vydávaného za „domáci“, t.j. zo záhradkárskych prebytkov.
„Inšpektori nadviazali na kontroly trhovísk vykonaných počas pestovateľskej sezóny v minulom roku. Celkovo zrealizovali 147 úradných kontrol, pričom nedostatky našli takmer v 44 percentách,“ uzavrel Bíreš.