Poslanec NR SR a člen agrovýboru Patrick Linhart (Sme rodina) požiadal o zmenu “biblie potravinárov”, takzvaný Potravinový kódex SR.
Linhart v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva, ktorému poskytuje asistenciu, plánuje vykonať zmeny vo vyhláškach kódexu. Chce zmeniť nastavenia tak, aby boli potraviny skutočne tým, za čo sa vydávajú.
„Chcem, aby bol znova jogurt jogurtom, párky párkami, kečup kečupom, majonéza majonézou,” uviedol vo štvrtok vo svojom stanovisku Linhart.
Zlá aj dobrá správa
Zmena kódexu je podľa Linharta dobrá správa pre poctivých potravinárov, ktorí s vyššími nákladmi vyrábajú poctivé výrobky podľa pôvodných, poctivých receptúr.
Rastlinné produkty už nekupujú len vegáni či vegetariáni. Prednosť im dalo takmer 50 percent Slovákov
„Je to ale pravdepodobne zlá správa pre veľkých producentov s masovou produkciou. Tí skĺzli z poctivého chodníka výrobcov, často však pod nátlakom retailu a spotrebiteľov, na veľmi eticky klzkú cestu, pričom pre zlacnenie svojich výrobkov používajú rôzne náhrady a potravinárske skratky,” doplnil poslanec.
Zákazníci už nebudú zavádzaní
Základné zmeny by mali byť aplikované v jednotlivých vyhláškach, takzvaných výkonných nariadeniach.
„Príkladom je moja požiadavka, aby sa nepovoľovalo pomenovať určité produkty názvami, ktoré si tento názov jednoducho nezaslúžia a zákazník nebol zavádzaný,” pokračoval Linhart.
Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšie a najzdravšie na svete, ukázala správa o pesticídoch
Poslanec plánuje cez zmenu kódexu zamedziť dnes podľa neho legálnemu pančovaniu produktov lacnejšími placebami. Takisto by mali vyhlášky zakazovať pomenovanie produktov zavádzajúcimi marketingovými názvami. Linhart vo štvrtok aj konkretizoval niektoré názvy, pri nepoctivom jahodovom jogurte chce zmenu názvu na krém zo sušeného mlieka, pri párkoch na párky z odpadu s mäsovou príchuťou, pri majonéze na kukuričný škrob so syntetickou príchuťou atď.
Agentúra SITA požiadala o reakciu aj Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru.