V roku 2021 stúpne v Európskej únii produkcia hydiny o 1 %. Udrží si tak trend z minulého roka. Naopak, Európska komisia (EK) očakáva, že poklesne produkcia hovädzieho mäsa o 0,9 %, bravčového o 0,7 % a ovčieho a kozieho mäsa o 1 %.
Vyplýva to z prvého vydania krátkodobého výhľadu pre poľnohospodárske trhy EÚ v roku 2021, ktoré v posledný marcový deň zverejnila EK.
Pokles hovädzieho pokračuje
Produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 znížila o 1,2 % a EK očakáva, že bude pokračovať v znižovaní aj v roku 2021.
Záujem o domácu jahňacinu výrazne vzrástol, chovatelia majú odvážne plány
A to aj napriek oživeniu dopytu v druhej polovici roku 2021 za predpokladu postupného opätovného otvárania reštaurácií a návratu cestovného ruchu.
Bravčové dva roky rástlo
Pokiaľ ide o sektor bravčového mäsa, v minulom roku sa výroba zvýšila o 1,2 %, čo bolo ovplyvnené vývozom. Po dvoch rokoch pozoruhodného rastu sa však vývoz podľa EK zníži v dôsledku toho, že sa čínske odvetvie bravčového mäsa pomaly zotavuje z afrického moru ošípaných.
Poliaci uspeli na európskom súde s maloobchodnou daňou. Slovensko ju neodmieta
Produkcia ovčieho a kozieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 zvýšila o 2 %. EK však predpokladá, že výroba sa v roku 2021 zníži o 1 % v dôsledku poklesu veľkosti stád a menšieho počtu zabití na farme v Rumunsku. Nižšia dostupnosť ovčieho mäsa na domácom trhu by mohla viesť k zvýšeniu cien v EÚ.