Poľskom otriasa škandál s bitúnkami. Investigativni novinári z relácie Superwizjera televízie TVN24 natočili šokujúce video. Vidno na ňom, ako na bitúnok privážajú kravy a býky, ktoré ani nevedia stáť na vlastných nohách. Choré zvieratá ďalej spracovávajú na mäso. Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v Poľsku sú takýchto bitúnkov stovky.
Hovädzie mäso z Poľska sa dováža aj na Slovensko. Mieri nielen do supermarketov, ale najmä do výrobných závodov.
Chorý dobytok
Novinári sa infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili skutočne škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, rakzvané „ležiaky“. Ležiaky preto, lebo väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi. Tie museli pracovníci bitúnku z mäsa vyrezávať.
Ako uviedol jeden z reportérov, ktorý strávil na bitúnku asi tri týždne, príkaz znel jasne: mäso musí vyzerať v poriadku.
„Vedúci mi kázali, aby som mäso označil ako zdravé a upravil tak, aby vyzeralo pekne. Bolo to otrasné, verte. Zo smradu hnijúceho mäsa mi bolo na vracanie. Musel som ho oškrabávať nožom, aby vyzeralo dobre,“ hovorí reportér v dokumente.
Protizákonný postup
Odkiaľ sa na poľských bitúnkoch berie chorý dobytok? Vykupujú ich od farmárov. Na internete je veľa inzerátov od malých chovateľov, ktorí predávajú „zranené“ alebo inak „poškodené“ kravy, býky a teliatka. Ako uvádzajú reportéri Supervizjera, farmár musí zviera liečiť, alebo nechať veterinára, aby zviera prišiel utratiť a odviezť. To sú však pre chovateľa náklady navyše. Na bitúnok však môže zviera predať aj za 3000 či dokonca 5000 zlotých (700, resp. 1160 eur) a mať zo zvieraťa ešte aj finančný osoh.
Podľa zákona má k takémuto chorému zvieraťu prísť veterinár, zviera prezrieť a zabiť na mieste. To sa však v realite nedeje. Dobytok privážajú na bitúnok zaživa. Keďže kravy či býky nedokážu kvôli chorobám chodiť, ťahajú ich po zemi za rohy či končatiny.
Reportéri dodávajú, že hoci má byť veterinár prítomný počas celého procesu zabíjania aj rozrábky na bitúnku, realita bola v tomto závode iná. Veterinár často len letmo skontroloval živé zvieratá, alebo na šichte vôbec nebol. Chýbal rozbor mäsa a testy na nepovolené látky. Podľa Supervizjera nebolo výnimkou, keď na bitúnok prichádzali kravy liečené antibiotikami, aj agresívnymi liekmi na nádory.
Reportéri dokonca prišli s podozrením, že toto všetko sa dialo s tichým súhlasom úradov a policajtov.
Kde všade sa mäso dostalo?
Vykupovanie chorých kráv sa bitúnkom mimoriadne oplatí. V Poľsku je zdravý kus päť až šesťkrát drahší, ako ten „poškodený“. Investigatívci v Poľsku vypočítali, že ak by bitúnok zabíjal 20 zdravých kráv denne, mal by ročne zisk asi 349 000 zlotých, teda vyše 81- tisíc eur. Ak by ale zabíjali len choré zvieratá, zisk by už presahoval 2,5 milióna zlotých, čo je viac ako 580- tisíc eur.
Poľsko pritom patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli Poliaci do zahraničia hovädzie mäso za 1,5 miliardy dolárov. Nie je preto vylúčené, že sa takéto mäso dostalo aj ku nám. Veľká časť mäsa z poľských bitúnkov však putuje aj na domáci trh.