Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá. Vyplýva to z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa uskutočnil v rokoch 2013, 2016 a 2019 formou dotazníka s názvom „Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR”.
V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku prieskumu 3 744 ľudí, z toho 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien vo veku od 15 rokov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
Klesá konzumácia mlieka
Prieskum zistil, že respondenti pri konzumácii rýb uprednostňujú skôr výrobky z nich, ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb. U ľudí klesá aj konzumácia mlieka. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne alebo obdeň 42 percent respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7 percenta a v roku 2019 iba 37,1 percenta respondentov.
Potravinárom hrozí, že budú predávať so stratou. Zo zákona vypadla jedna podmienka a prsty v tom má Korčokov úrad
Ako pozitívny výsledok hodnotí ÚVZ SR pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny. V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň desať percent respondentov, v roku 2016 9,8 percenta respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2 percenta.
Ženy jedia viac zeleniny
Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení ale klesá konzumácia svetlého chlebu a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže a strukovín.
„Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2 percenta respondentov na 45,6 percenta respondentov v roku 2019. Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov,“ uviedol ÚVZ SR.