Celková spotreba čokolády na Slovensku vlani stúpla o 17,6 percenta na obyvateľa. V prieme tak každý Slovák zje štyri kilogramy ročne.
Spotrebu čokolády sme znížili
Podľa Róberta Vlačuhu zo Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) počas prvého roku pandémie spotreba čokolády klesla na 3,4 kilogramu.
Najvyššiu spotrebu mali Slováci v rokoch 2012 a 2014, kedy spotreba predstavovala priemerne 5,1 kilogramu čokolády a čokoládových cukroviniek na osobu.
Informovalo o tom Oddelenie komunikácie ŠÚ SR pri príležitosti dňa čokolády, ktorý sa oslavuje 7. júla, keďže bola na európsky trh uvedená v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený z Mexika.
Patríme k namenším výrobcom čokolády
„V medzinárodnom porovnaní majú najväčšiu spotrebu čokolády na obyvateľa európske krajiny, z nich najviac Švajčiari na úrovni 8,8 kilogramu na obyvateľa, Rakúšania 8,1 kilogramu a Nemci 7,9 kilogramu za rok,“ uvádza ŠÚ SR.
V Európskej únii sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton čokolády. Hlavnými výrobcami podľa Eurostatu boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ pochádza takmer polovica (48,4 kilogramu) celkovej produkcie Európskej únie.
Slovensko s produkciou takmer 3,5 tony patrí k najmenším výrobcom čokolády. Minulý rok bol vývoz čokolády nižší ako jej dovoz, a to o 3,1 tisíca ton.
Zdražovanie neobišlo ani túto maškrtu
Na Slovensko sa vlani priviezlo 57-tisíc ton čokolády, celkovo v hodnote 264,7 milióna eur. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska. Súčasne sa zo Slovenska vyviezlo spolu 53,9-tisíc ton čokolády v hodnote 218,3 milióna eur. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a do Nemecka.
Tabuľka mliečnej čokolády (100 gramov) stála v slovenských obchodoch minulý rok priemerne jedno euro a čokolády na varenie rovnakej hmotnosti 0,8 eura.
V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa ceny zmenili mierne, pri mliečnej boli vyššie o 0,2 percenta a cena čokolády na varenie klesla o 0,8 percenta.