Slovenskí potravinári volajú po väčšom potravinovom vlastenectve. Národné vlády jednotlivých krajín Európy totiž práve v čase pandemickej situácie prinášajú konkrétne opatrenia na zvýšenie spotreby domácich potravín.
Koronavírus: Počet nakazených na Slovensku stúpol o 101, Matovič sa pochytil so Sulíkom a kopol aj do Pellegriniho (online)
Na Slovensku tomu podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) tak nie je. Z radov potravinárov a poľnohospodárov sa preto ozývajú kritické hlasy a výzva k nevyhnutnej zmene. Agentúru SITA o tom v stredu informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Podpora domácej výroby potravín v európskych krajinách na národnej úrovni je v súčasnej zložitej situácii prioritou.
„Vidíme to napríklad v Chorvátsku, kde všetci verejní uchádzači (najmä v zdravotníctve, armáde a polícii) boli požiadaní, aby uprednostnili domácich výrobcov a obstarali minimálne 60 percent potravín z vlastnej produkcie. Zároveň je štát pripravený zasiahnuť a nakúpiť prebytky mlieka od jeho chorvátskych prvovýrobcov a spracovateľov,“ ozrejmila Holéciová.
Problémy s vývozom jahňaciny
Podpora domácich producentov je citeľná aj v Taliansku. „Štát napríklad rozhodol, aby sa v krajine najskôr skonzumovali talianske jahňatá a až v prípade ďalšieho dopytu po mäse môžu Taliani voziť jahňatá z iných krajín. To je aj dôvod, prečo slovenskí chovatelia majú už niekoľko týždňov problém s odbytom kvalitnej a mimoriadne zdravej jahňaciny, ktorú už dlhoročne pred veľkonočnými sviatkami vyvážajú práve do Talianska,“ pokračovala hovorkyňa SPPK.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
„Správajme sa rovnako zodpovedne ako okolité krajiny. Navrhujeme, aby štát išiel príkladom a prioritne nakupoval slovenské agropotravinárske výrobky na priamy konzum pre organizácie verejnej a štátnej správy – nemocnice, vojsko, domovy sociálnych služieb atď., a rovnako aby vykúpil od výrobcov prebytky surovín a hotové potraviny do Štátnych hmotných rezerv,“ uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.
Zásoby potravín pred Veľkou nocou sú dostatočné a frekvencia nákupov sa znížila, konštatuje Matovič
Na Slovensku sa v posledných dňoch v súvislosti s koronavírusom hovorilo o vytvorení dostatočnej zásoby potravín pre prípad, že by vypukla mimoriadna situácia v logistike potravinového tovaru v rámci EÚ.
Zvýšená spotreba domácich potravín
Pre média to potvrdila aj Správa štátnych hmotných rezerv, podľa ktorej by sa mali zásoby doplniť. O návrhu mala vláda SR rozhodnúť ešte začiatkom apríla, no nakoniec bol z rokovania stiahnutý.
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska a Únie potravinárov Slovenska nie je dostatočne počuť hlasy slovenských politikov, ktoré by vyzývali ku zvýšenej spotrebe domácich potravín.
Viac o téme: Koronavírus
„Je nevyhnutné na všetkých úrovniach v spoločnosti významne podporiť potravinové vlastenectvo tak, aby dlhoročne oslabený potravinársky priemysel na Slovensku bol v súčasnej krízovej situácii dostatočne stimulovaný. V opačnom prípade sa môže stať, že za pár mesiacov už slovenské potraviny jesť nebudeme,“ dodala Holéciová.
„Práve slovenskými výrobkami si pomôžeme navzájom – zabezpečíme potraviny pre ľudí, doplníme štátne zásoby pre prípad núdze a zároveň uľahčíme domácim poľnohospodárom a potravinárov odbyt ich výrobkov. Dnes má dvojnásobne platiť, že naše potraviny majú v prvom rade skončiť na slovenskom stole,“ uzavrel prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.