Zväz spracovateľov mäsa však nevylúčil, že sa mäso z poľského bitúnku v meste Lodž mohlo dostať aj na Slovensko.
Slovenskí producenti a spracovatelia mäsa sa dištancujú od poľských praktík, ktoré odhalili investigatívni novinári relácie Superwizjera televízie TVN24. Tí prišli so šokujúcim videom, na ktorom je vidno, ako na bitúnok v meste Lodž v Poľsku privážajú choré kravy a býky a tie ďalej spracovávajú na mäso. Slovenskí mäsiari označili podobné praktiky za neprípustné a odsúdeniahodné. Uviedli to v reakcii na poľský škandál s mäsom pre agentúru SITA.
Môže byť na Slovensku
Výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai nevylúčila možnosť, že sa toto mäso mohlo dostať aj na Slovensko. „Nakoľko podľa medializovaných informácií išlo o nelegálnu činnosť, nemožno túto skutočnosť vylúčiť. Predpokladáme, že práve takéto mäso sa môže dostať na slovenský trh prostredníctvom nelegálneho ambulantného predaja, resp. je spracované v nelegálnych výrobách. Zákazníkom preto odporúčame kupovať mäso zásadne od schválených výrobcov a na predajniach, kde je pôvod mäsa známy, a kde je pre zákazníka informácia o pôvode mäsa dostupná,“ ozrejmila Eva Forrai.
Zväz spracovateľov mäsa zároveň zásadne odsúdil a odmietol všetky nezákonné praktiky poľských producentov. „Členovia Zväzu spracovateľov mäsa uvádzajú na trh mäso a mäsové výrobky v súlade s platnou legislatívou v oblasti welfare, bezpečnosti a kvality mäsa a mäsových výrobkov a zásadne odsudzujú a odmietajú všetky nezákonné praktiky, ktorých sa poľský výrobca dopustil,“ dodala Forrai.
Zväz spracovateľov mäsa je podľa Forrai toho názoru, že takéto konanie je vo vzťahu k spotrebiteľovi neprípustné a poškodzuje dobré meno aj takých spracovateľov a producentov, ktorí prevádzkujú svoju činnosť v súlade so zákonom.
Kupujeme od overených dodávateľov
Spoločnosť TAURIS uviedla, že spolupracuje iba s overenými bitúnkami. „Spoločnosti TAURIS a.s. spolupracuje iba s overenými a schválenými bitúnkami, dodávateľmi a chovateľmi dobytka, ktorí spĺňajú príslušné legislatívne požiadavky. Máme zavedené prísne vstupné kontroly, kde sa meria pH – ukazovateľ čerstvosti, mikrobiológia vzoriek mäsa a kontrola prítomnosti nežiaducich látok v zmysle legislatívy (napr. ťažké kovy, antibiotiká, pesticídy a pod.)“, uviedla marketingová riaditeľka TAURIS GROUP Iveta Štefánová.
Do svojich výrobkov spracováva TAURIS podľa slov Ivany Štefánovej výhradne čerstvé, prevažne bravčové mäso, slovenského alebo českého pôvodu. Hovädzie mäso tvorí v produkcii TAURIS iba 8 % z celkového objemu spracovania mäsa.
Spoločnosť Mecom Group vylúčila, že by sa v jej certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné objavilo mäso z poľského bitúnka, kde odhalili škandál. „Spoločnosť Mecom Group vylučuje, že v našich certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné bolo spracované mäso z uvedeného bitúnka. Naša spoločnosť nakupuje mäso od dlhodobo overených a akreditovaných dodávateľov. Takisto disponujeme prehlásením od našich dodávateľov hovädzieho masa, v ktorom vylučujú spoluprácu s dotknutým bitúnkom,“ komentovala Junior Brand Manager Mecom Eva Sziglová.
Zabíjali choré zvieratá
Poľskí novinári sa podľa webového portálu nasvidiek.sk infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“. Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.