Vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa začal výskum účinkov MCT oleja obohateného o extrakt z plodov čili na vývoj rakoviny hrubého čreva a rekta.
Vedci budú skúmať rôzne odrody čili a zisťovať ich efekt na ľudské rakovinové bunky. Projekt podporila Agentúra pre podporu výskumu a vývoja sumou 250-tisíc eur. Odštartoval 1. júla 2023 a potrvá štyri roky.
Aplikovaný výskum
Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť na svete v priebehu budúceho roka.
Keďže ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh.
Brusel chce zaviesť GMO na polia aj do potravín. Verejnosť však nebude vedieť, že ich konzumuje
Ako uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny, Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity vypestovala pre ich výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu, čo je vlastne štipľavosť.
Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. „Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja,“ dodala.
Široké využitie MCT olejov
Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok. V závere výskumu AgroBioTech požiada Úrad priemyselného vlastníctva SR o zápis úžitkového vzoru na minimálne jeden z výrobkov.
MCT olej podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Výborne sa hodí na prevenciu obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointestinálneho traktu. Obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín, ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva.
„Dodáva energiu aj pre mozog a využíva sa ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe. Naším cieľom je obohatiť tento olej aj o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili,“ uviedla hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová.
Nutné bude senzorické hodnotenie
Keďže čili má aj antimikrobiálny účinok, jeho pridanie zároveň predĺži trvanlivosť oleja. Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky a je pritom prijateľná pre človeka.
„Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte prijateľná pre konzumentov. Na základe toho sa bude robiť ešte ďalšia analýza – mikroenkapsulácia, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili,“ doplnila Ďúranová.
V rámci ďalšieho experimentu, ktorý už nebude súčasťou tohto projektu, by chceli vedci obaľovaný aj neobaľovaný extrakt z čili zapekať do pekárenských výrobkov. Cieľom je zistiť, či účinky čili degradujú pri vysokej teplote a aký efekt má v tomto smere mikroenkapsulácia.