Dvojaká kvalita existuje, no nie v takej miere, ako bola v minulosti populisticky prezentovaná bývalým vedením agrorezortu. Uviedol to pre agentúru SITA poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina). Reagoval tak na závery štúdie Európskej komisie, ktorá tvrdí, že rozdiely v potravinových výrobkoch (dvojaká kvalita) sa neriadia v EÚ geografickým modelom.
Podľa Linharta si Slovensko v téme dvojakej kvality musí najskôr upratať pred vlastným prahom, pretože dvojakú kvalitu potravín máme aj doma, kde vyrábame ten istý produkt vo vyššej kvalite pre zahraničie a v nižšej pre domáci trh.
Slovenský výrobok nie je zárukou kvality
Dvojaká kvalita sa nenachádza podľa Linharta na Slovensku iba na pultoch obchodov. Aj na trhoviskách vidíme prípady, kde sa zahraničné výrobky nižšej kvality predávajú ako „slovenské domáce“ s prezentáciou vyššej kvality – neošetrované pesticídmi a podobne.
„Toto všetko odhalila moja organizácia Testy Potravín, ktorú som založil ešte pred vstupom do politiky,“ vysvetlil Linhart.
Ste si istí, aké ryby jete? Odborníci odhalili, koľko produktov má nesprávne označenie
Otázkou je teda podľa poslanca NR SR aj to, koľko máme na domácom trhu skutočne kvalitných výrobkov. „Ide o to, koľko máme kvalitných, nie len slovenských. Slovenský výrobok nie je zárukou kvality, je iba zárukou pôvodu, pokiaľ pôvod je skutočne slovenský,“ pokračoval poslanec.
Dvojaká kvalita je každopádne podľa Linharta ťažko spolitizovaná téma. Napríklad bývalé vedenie ministerstva pôdohospodárstva potrebovalo touto témou a lacným populizmom prekričať podľa Linharta skutočné krádeže a rabovanie, ktoré dnes poznáme z káuz ako „Dobytkár“ alebo Národný Potravinový Katalóg.
Cestou sú národné zákony
„Duálnu kvalitu potravín vieme ovplyvniť zákonmi prijímanými na národnej úrovni. V zahraničí prijali napríklad niektoré krajiny národný zákon, že obsah potraviny musí byť taký či onaký. A to je cesta,“ uzavrel Linhart.
Spoločné výskumné centrum EÚ (JRC) v utorok zverejnilo výsledky druhej hĺbkovej štúdie rozdielov výrobkov, ktoré sú uvádzané na jednotlivé trhy EÚ pod rovnakou značkou. Na základe záverov Európska komisia konštatovala, že rozdiely v potravinových výrobkoch (dvojaká kvalita) sa neriadia v únii geografickým modelom.
Ľudia vyhodia takmer miliardu ton jedla ročne. Ako plytvajú potravinami Slováci
Išlo o druhú časť štúdie JRC, ktorá porovnávala kvalitu potravinových výrobkov predávaných pod rovnakou značkou v rámci celej EÚ. Prvá časť štúdie uverejnená v roku 2019 bola zameraná na rozdiely v zložení potravinových výrobkov. Z informácií na obaloch sa v približne jednej tretine výrobkov zistili rozdiely v zložení.
Cieľom v utorok predloženej druhej časti štúdie bolo zistiť, či tieto rozdiely v zložení môžu byť vnímané ľudskými zmyslami. Výsledky, ktoré boli predstavené, podľa EK ukazujú, že zmyslové rozdiely sú jasne citeľné, ak existujú veľké rozdiely v zložení výrobku. Celkovo sa zistili zmyslové rozdiely v 10 z 20 testovaných výrobkov.