Na trh prichádzajú nové tokajské vína, oleje, horčice či syry.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) predstavila vo štvrtok na výstave Agrokomplex v Nitre nové slovenské potraviny. Zhruba desiatku potravín, ktoré uvádzajú v týchto dňoch na trh členovia komory, pokrstili pôdou. Medzi výrobkami sú prírodné, za studena lisované oleje, ako napríklad makový, orechový či tekvicový olej, horčice alebo liečivé čaje vypestované v horských a podhorských oblastiach na Slovensku. Ako informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová, na trh prichádzajú aj syry z horského mlieka údené na studenom dyme z bukového dreva bez prítomnosti škodlivých karcinogénnych látok.
Vystavené boli aj ďalšie produkty
K novým potravinám zo slovenských surovín sa zaradili aj kompóty ako egrešový alebo rakytníkový, ovocné pyré obohatené o chia semienka, nový rad tokajských vín a tiež nové pekárenské výrobky. „Tieto produkty nájdu spotrebitelia už v najbližších dňoch v rôznych obchodných systémoch, ale aj v malých regionálnych predajniach,“ uviedla Holéciová.
Predseda SPPK Emil Macho zdôraznil, že je dôležité presvedčiť ľudí, že slovenské potraviny si právom zaslúžia ich pozornosť. Slovensko má podľa neho excelentné vína, výživné mliečne výrobky aj kvalitné mäsá. „Naše potraviny nie sú dlhodobo poznačené potravinovými škandálmi, celý výrobný proces je pod neustálym dohľadom veterinárov. Naše bravčové mäso je jedno z najkvalitnejších v Európe,“ podčiarkol Macho.