Index cien potravín FAO dosiahol v decembri 2020 priemerne 107,5 bodu, čo je o 2,3 bodu (2,2 %) viac ako v novembri. Ide o siedmy po sebe idúci mesiac rastu.
V decembri posilnili okrem cukru všetky ostatné sledované podindexy. Najviac stúpli ceny rastlinných olejov, nasledovali mliečne výrobky, mäso a obilniny.
V obchodoch a reštauráciách sa zrejme čoskoro stretnete so žltým múčnym červom. Aké sú jeho benefity
Za celý rok 2020 zaznamenal index cien priemerné trojročné maximum 97,9 bodu, čo prestavuje o 2,9 bodu (3,1 %) viac ako v roku 2019. Informovala o tom v utorok Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).
Index cien potravín FAO (Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.