V roku 2018 podľa Indexu cien potravín FAO najviac rástli ceny pri olejoch a všetkých hlavných podskupinách obilnín.
Index cien potravín FAO dosiahol v decembri 2018 v priemere 161,7 bodu. V porovnaní s novembrom minulého roka bol index takmer na rovnakej úrovni. Nižšie ceny mlieka a mliečnych výrobkov kompenzovali silnejšie ceny obilnín, mäsa a olejov. Hodnota indexu za celý rok dosiahla v priemere 168,4 bodu, čo predstavuje nárast o 3,5 % v porovnaní s rokom 2017. V roku 2018 najviac rástli ceny pri olejoch a všetkých hlavných podskupinách obilnín. Naopak, výrazne klesli ceny cukru, mäsa a mlieka. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej internetovej stránke.
Jednotlivé Indexy
Index cien obilnín FAO zaznamenal v decembri v priemere 167,1 bodu. V porovnaní s novembrom ide o nárast o 3 body (1,8 %). Vzrástli ceny pšenice a aj ceny kukurice. Naopak, ceny ryže klesali podľa SPPK už šiesty mesiac po sebe. V roku 2018 dosiahol celkovo index obilnín hodnotu 165 bodov, čo predstavuje o 9 % viac ako v roku 2017. V roku 2018 najviac prispeli k zvyšovaniu cien podľa SPPK poklesy svetovej produkcie pšenice a kukurice.
Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v decembri hodnotu 125,8 bodov. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o nárast o 0,5 bodu (0,4 %). Podľa komory však ide o prvý nárast po desiatich po sebe idúcich mesiacoch poklesu. Na rozdiel od toho sa medzinárodné ceny sóje a repkového oleja naďalej posúvali smerom nadol. Celkový index dosiahol v roku 2018 v priemere 144 bodov, čo predstavuje medziročný pokles o 15 %.
Index cien mäsa FAO zaznamenal v decembri v priemere 163,6 bodu. Oproti novembru evidovala SPPK mierny nárast o 0,8 %. Ceny hydiny a hovädzieho mäsa sa v decembri prakticky nemenili. Medzinárodné ceny ovčieho mäsa mierne klesli. Naopak, posilnili ceny bravčového mäsa. V roku 2018 dosiahol index v priemere 166,4 bodu, čo predstavuje pokles o 2,2 % v porovnaní s rokom 2017. V minulom roku všeobecne najviac podľa SPPK klesali ceny hydinového a bravčového mäsa.
Index mliečnych výrobkov FAO dosiahol v decembri v priemere 170 bodov. V porovnaní s novembrom poklesol o 5,9 bodu (3,3 %). Ide o siedmy po sebe idúci mesiac poklesu. Najviac klesali ceny masla, syrov a sušeného mlieka. V roku 2018 dosiahol index celkovo 192,9 bodu, čo je o 4,6 % viac ako v roku 2017.
Index cien cukru FAO dosiahol v decembri v priemere 179,6 bodu, čo predstavuje medzimesačný pokles o 3,6 bodu (1,9 %). Vďaka rozsiahlej svetovej produkcii a akumuláciou zásob vo svete poklesla hodnota indexu podľa SPPK v roku 2018 medziročne až o 22 %.
Index cien potravín FAO je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.