Svetové ceny potravín vo februári tohto roka medziročne poklesli o 2,3 %, nakoľko FAO Food Price Index dosiahol úroveň 167,5 bodu, kým vo februári 2018 bol na úrovni 171,4 bodu. Na medzimesačnej báze však hodnota indexu stúpla o 2,8 bodu, t. j. o 1,7 %, nakoľko v januári 2019 dosiahol index úroveň 164,7 bodu. Februárový vývoj cien ako medzimesačne, tak aj medziročne kopíroval januárový vývoj. Informovalo o tom vo štvrtok Slovenské farmárske, družstvo (SFD).
Index cien mäsa dosiahol vo februári 2019 úroveň 163,6 bodu. Na medziročnej báze tak klesol o 6,7 bodu, alebo o 3,9 %, na medzimesačnej báze naopak stúpol o 1,2 bodu, resp. o 0,7 %.
V prípade mliečnych výrobkov bola vo februári dosiahnutá úroveň indexu 192,4 bodu. Oproti februáru 2018 tak tento index stúpol o 1,3 bodu, alebo o 0,7 %. Markantnejšia zmena ale nastala podľa SFD oproti januáru 2019, teda medzimesačne, keď hodnota indexu poskočila až o 10,3 bodu, alebo o 5,7 %.
Index cien obilnín dosiahol vo februári 2019 úroveň 169,0 bodu a medziročne sa zvýšil o 7,7 bodu (o 4,8 %). Oproti januáru 2019 sa už ale zvýšil iba o 0,3 bodu (o 0,2 %), teda iba minimálne. Index cien rastlinných olejov sa oproti januáru 2019 zvýšil vo februári 2019 o 2,3 bodu (o 1,8 %), keď bol vykázaný na úrovni 133,5 bodu. Na druhej strane oproti februáru 2018, teda medziročne, bol nižší až o 24,5 bodu, alebo o 15,5 %.
Index cien cukru dosiahol vo februári hodnotu 184,1 bodu. Oproti januáru 2019 tak stúpol o 2,2 bodu (o 1,2 %). Na medziročnej báze ale zostal nižší o 8,3 bodov, alebo o 4,3 %.