Grilovacia sezóna je tu a s ňou prichádzajú nové trendy v stravovaní. Jedným z nich je tofu, ktoré sa stáva čoraz obľúbenejšou surovinou nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj pre tých, ktorí hľadajú zdravé a chutné alternatívy. Značka Lunter nedávno predstavila svoje produkty na podujatí v škole varenia Chefparade Bratislava, kde novinári mali možnosť ochutnať rôzne delikatesy z tofu.
Tofu už dávno nie je len zdravou alternatívou k mäsu či syrom. Je to chutná surovina, ktorá má milión podôb chutí. Túto myšlienku, ktorú predstavila značka Lunter, si mali možnosť overiť novinári v priestoroch školy varenia Chefparade Bratislava. Hlavnou hviezdou menu bola novinka Lunter Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“. Tento produkt sa stal základom pre hlavný chod, Smoky BBQ pulled tofu hot dog, doplnený vegan mayo, šalotkou, rajčinou, bazalkou, ľadovým šalátom, opraženou cibuľkou, soľou, korením, citrónovou šťavou, balzamikovým octom a olivovým olejom.
Menu odštartovalo brusnicovo-bylinkové paté s orieškami, preliate hruškovým chutney, a o sladký záver sa postaral vanilkový mousse ako dezert. Výnimočná chuť týchto jedál ukázala, že tofu si skutočne zaslúži pozornosť.
Lahodná chuť a variabilita
„Jedna kocka tofu prináša milión spôsobov využitia. Je možné ho krájať, drviť, strúhať, mixovať, vyprážať, piecť, grilovať, dusiť, použiť na sladko aj na slano,“ uviedla Natália Gaberová, manažérka komunikácie značky Lunter. Podľa nej je tofu tak univerzálna surovina, že keby neexistovala, žiadalo by sa ju vymyslieť.
Šéfkuchár Lukáš Kováč dodal: „Tofu nie je len náhradou pri stravovacích obmedzeniach. Je to základ pre kulinárske kreácie, ktoré sa vďaka variabilite zakaždým stávajú novým originálom.“
Hviezda záhradnej grilovačky
Tofu je jednou z najľahšie spracovateľných surovín. Pripravuje sa jednoducho a rýchlo a dá sa použiť na rôzne spôsoby, čo z neho robí ideálnu surovinu pre rôzne recepty. Od racionálnejšej verzie tradičného štedrovečerného menu až po jednoduché večere v kruhu rodiny alebo veľké grilovačky s priateľmi.
Lokálne tofu = menšia ekologická stopa
Až 94 % vypestovanej sóje je určenej na kŕmenie dobytka, čo zvyšuje ekologickú stopu živočíšnych produktov. Produkty značky Lunter sú však vyrobené z lokálne pestovanej sóje, čo znižuje ich ekologickú stopu. Spoľahlivým znakom je certifikát Donau Soja, ktorý potvrdzuje spĺňanie prísnych regulácií a ekologických štandardov bez genetickej modifikácie.
Značka Lunter sa môže pochváliť viacerými oceneniami za svoje produkty. Najnovšie získala cenu „Voľba spotrebiteľov 2024“ za najlepšiu novinku medzi rastlinnými produktami, konkrétne za novú produktovú líniu inšpirovanú oceánom – SEAFOO.