Priemyselná produkcia vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov na Slovensku v máji tohto roku medziročne vzrástla o 9,3 %. V rovnakom období predchádzajúceho roka pritom klesla o 9,4 %. V tomto odvetví tiež rástli tržby za vlastné výkony a tovar, v máji medziročne o 15,1 %, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roka klesli o 13,1 %.
Výrobné ceny sa zvýšili
V rámci EÚ vykazuje výroba potravín a nápojov v prvom kvartáli 2021 medziročný pokles o 2,80 %. Podobný trend možno podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) pozorovať aj pri porovnaní obratu európskeho potravinárskeho a nápojového priemyslu s celkovým obratom vo výrobe, kde nastal pokles o 3 %. Informovala o tom v utorok riaditeľka PKS Jana Venhartová.
Objavili sa prípady falšovania označovania krajiny pôvodu mäsa, hydinári žiadajú prijať viaceré opatrenia
Ako vyplýva z údajov európskej asociácie potravinárskeho a nápojového priemyslu FoodDrink Europe, výrobné ceny potravín v EÚ sa v prvom štvrťroku 2021 zvýšili o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a boli o 0,4 % vyššie aj v porovnaní s 1. štvrťrokom 2020.
Stúpla aj zamestnanosť
V prvom štvrťroku 2021 sa zamestnanosť vo výrobe potravín v EÚ zvýšila už tretí štvrťrok po sebe (0,7 %) v porovnaní s miernym poklesom v nápojovom priemysle (- 0,9 %) a v celkovej výrobe (- 0,2 %). Medziročne sa zvýšila miera zamestnanosti v potravinárskom priemysle (0,2 %) a znížila v priemysle nápojov a v priemyselnej výrobe (- 3,5 %, resp. – 2,3 %).
Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 52 členov, z ktorých 10 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.