Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre vyvíja a vyrába prostredníctvom svojho Potravinového inkubátora zdravé potraviny. Mrkvové čipsy sú prvým výrobkom z Potravinového inkubátora, ktorý si môže kúpiť aj verejnosť.
„Zdravé, chrumkavé a chutné zeleninové čipsy vyrobené v Potravinovom inkubátore SPU technológiou sušenia si možno od 10. februára kúpiť v univerzitnom Bufete pod aulou,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.
Na rad sa dostane aj iná zelenina
Nasledovať budú na prelome februára a marca cviklové čipsy a v druhej polovici marca pôjdu do predaja aj petržlenové čipsy. „Už teraz pracujeme na tom, aby sme postupne uvádzali na trh aj ďalšie potravinárske produkty vlastnej výroby,“ uviedla Kristína Predanócyová z Výskumného centra AgroBioTech SPU.
Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora SPU majú etikety so všetkými potrebnými údajmi vrátane výživových hodnôt. Sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny.
Prvý potravinový inkubátor dvojho druhu na Slovensku
„Technológia je špecifická v tom, že využívame sušenie a nie fritovanie, čiže zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom. My využívame extra panenský olivový olej bez tepelnej úpravy. Chrumkavosť je dosiahnutá špeciálnou technológiou,“ priblížil výrobu čipsov Dušan Straka z Výskumného centra AgroBioTech.
Záleží na tom, čo jeme. Správnym výberom potravín dokážeme efektívne bojovať proti klimatickým zmenám
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil vlani Potravinový inkubátor SPU ako prevádzku na výrobu potravín. Ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý slúži nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy. Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier, ktorými sú technologická prípravovňa výrobkov, centrum vývoja cereálnych produktov a centrum vývoja nápojov.