Zabudnite na zemiaky: SPU v Nitre začala predávať mrkvové čipsy z Potravinového inkubátora – FOTO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potravinovy inkubator.jpg
Foto: Koláž SITA Webnoviny – FB www.facebook.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre vyvíja a vyrába prostredníctvom svojho Potravinového inkubátora zdravé potraviny. Mrkvové čipsy sú prvým výrobkom z Potravinového inkubátora, ktorý si môže kúpiť aj verejnosť.

„Zdravé, chrumkavé a chutné zeleninové čipsy vyrobené v Potravinovom inkubátore SPU technológiou sušenia si možno od 10. februára kúpiť v univerzitnom Bufete pod aulou,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Na rad sa dostane aj iná zelenina

Nasledovať budú na prelome februára a marca cviklové čipsy a v druhej polovici marca pôjdu do predaja aj petržlenové čipsy. „Už teraz pracujeme na tom, aby sme postupne uvádzali na trh aj ďalšie potravinárske produkty vlastnej výroby,“ uviedla Kristína Predanócyová z Výskumného centra AgroBioTech SPU.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora SPU majú etikety so všetkými potrebnými údajmi vrátane výživových hodnôt. Sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny.

Prvý potravinový inkubátor dvojho druhu na Slovensku

„Technológia je špecifická v tom, že využívame sušenie a nie fritovanie, čiže zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom. My využívame extra panenský olivový olej bez tepelnej úpravy. Chrumkavosť je dosiahnutá špeciálnou technológiou,“ priblížil výrobu čipsov Dušan Straka z Výskumného centra AgroBioTech.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil vlani Potravinový inkubátor SPU ako prevádzku na výrobu potravín. Ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý slúži nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy. Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier, ktorými sú technologická prípravovňa výrobkov, centrum vývoja cereálnych produktov a centrum vývoja nápojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Renáta Chosraviová
Firmy a inštitúcie AgroBioTechRÚVZ Regionálny úrad verejného zdravotníctvaSlovenska poľnohospodárska univerzita v Nitre