Zákaz nedeľného predaja by vážne ohrozil aj stovky gastro prevádzok, ktoré sú v obchodných centrách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foodcourt, jedlo
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Zákaz nedeľného predaja v maloobchode by vážne ohrozil aj prevádzky v gastro sektore. V tlačovej správe na to upozorňujú zástupcovia gastro iniciatív.

Extrémny chaos a neistota

Množstvo prevádzok je totiž situovaných v nákupných centrách, či priamo v prevádzkach obchodných sietí. Predstavitelia gastra upozorňujú na to, že dopady na ich prevádzky by boli veľmi vážne.

„V rôznych procesoch Národnej rady SR sú aktuálne štyri rôzne návrhy na obmedzenie predaja v nedele. Nerozumieme, prečo rovnakí poslanci predkladajú štyri rôzne textácie a vytvárajú tak extrémny legislatívny chaos a neistotu v krízovom období pre gastro podnikateľov,“ uviedol Vladimír Machalík z gastro iniciatívy #StáleMámeChuť.

Tvrdí, že so zástupcami gastro sektora poslanci túto tému nekomunikovali. „Napriek tomu sa stretávame s vyjadreniami, že by to práve nám malo pomôcť,“ povedal.

Náhrada neexistuje

Množstvo gastro prevádzok sa pritom podľa neho nachádza práve v priestoroch maloobchodu, či v nákupných centrách a ich návštevnosť je závislá práve od otvorených maloobchodných prevádzok.

„V niektorých prípadoch budú musieť byť dokonca gastro prevádzky v nedele zatvorené kvôli zatvoreniu celých budov určených pre maloobchodnú činnosť,“ upozorňuje Machalík.

Zákaz predaja v nedele by podľa gastro sektora zasiahol reštaurácie, kaviarne, cukrárne, pekárne a ďalšie malé prevádzky.

„Zákonodarcovia síce hovoria o tom, že sa predaj z maloobchodu presunie na iné dni. Pre gastro prevádzky, ktoré sú umiestnené v maloobchodných priestoroch, však náhrada práve pre rodinné návštevy v nedele neexistuje,“ upozorňuje Karmen Procházková z Iniciatívy Pomoc pre gastro. O zákazníkov a teda aj tržby tieto prevádzky podľa nej prídu bez náhrady.

Zákaz predaja v maloobchode počas nedieľ podľa Mareka Harbuľáka z Asociácie hotelov a reštaurácií negatívne zasiahne stovky prevádzok v nákupných centrách i prevádzkach obchodných reťazcov. „V kritickej situácii, v ktorej sa po dvoch rokoch pandémie a roku bezprecedentnej inflácie a energetickej krízy gastro nachádza, považujeme tieto návrhy za hazard s celým sektorom. Mnohí prevádzkovatelia sú už teraz na hrane existencie a strata nedieľ by ich rozpočty okamžite poslala do červených čísel,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karmen ProcházkováMarek HarbuľákVladimír Machalík
Firmy a inštitúcie AHRS Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska