BRATISLAVA 18. decembra (WBN/PR) – OBLEČENÍ V ZAMATE
Nie nadarmo Mayovia verili, že čokoláda je darom bohov. Jej lahodnej chuti predsa odolá len málokto a svet ju dnes pozná vo všetkých možných aj nemožných, no vždy hriešne lahodných podobách. Niektoré z nich dokonca vznikli u nás na Slovensku – napríklad nečakane úspešné spojenie čokolády a syra. Korbáčik v župane s horkej čokolády, či údený syr vo filigránskej škrupinke zdobenej vlašským orechom? Takéto netradičné pralinky sa rodia v Púchove a sú skutočnou gurmánskou špecialitou. V porovnaní s anglickou opraženou slaninkou máčanou v čokoláde však už asi sotva niekoho prekvapia…
Do čokolády sa však môžete odieť aj vy! Na parížskom veľtrhu čokolády sú napríklad predvádzacie móla rok čo rok plné modeliek predvádzajúcich desiatky sladkých čokoládových modelov a na internete nájdete dokonca celé kolekcie čokoládových topánočiek, kabeliek a peňaženiek. Vypracované sú tak detailne, že ak by neboli jedlé, pokojne môžu konkurovať módnym novinkám v ktoromkoľvek butiku. Aj návrhári skutočných šiat sa však nechávajú inšpirovať čokoládou – jej hlbokou hnedou farbou, či zamatovou textúrou. Doplňte takýto model nádhernými čokoládovými tabličkami na náušniciach a budete doslova na zjedenie!
ČOKOLÁDOVÉ „NAZDRAVIE“
Čokoláda dobyla aj svet nápojov a harmonické partnerstvá vytvára najmä s rôznymi alkoholickými prípitkami. Diabolsky chutným spojením sú napríklad belgické pralinky s koňakom, horká čokoláda s Becherovkou, či s vínom. Francúzsky čokolatiér Franck Maupouet bol touto kombináciou dokonca tak fascinovaný, že 54%-nú africkú čokoládu spojil s vínom z Bordeaux a vyrobil svetový unikát – čokoládové víno. Chuťový zážitok z VinoCacao je vraj niečo medzi pitím najlepšieho vína a jedením čokoládovej torty. A ak vám na čokoládovom zozname chýba ešte pivo, netreba chodiť ďaleko. Trinásťpercentný čokoládový špeciál varia v istom strakonickom pivovare u našich českých susedov.
U nás je však najznámejšia a najobľúbenejšia bezpochyby čokoládová kombinácia s griotkou, teda višne v čokoláde. Vďaka čokoláde a sladučkému višňovému likéru je toto spojenie skutočným balzamom na nervy po náročnom dni. Tieto Vianoce si navyše môžete zmyselnú chuť višní v čokoláde vychutnať úplne beztrestne – bez alkoholu aj bez kalórii. Na trh totiž prichádza limitovaná edícia pramenitej vody Lucka Anjelské plody, ktorá si vás hriešne zvodnou chuťou vraj získa už od úplne prvého dúšku. Takže čokoládová minerálka? Máme!
VSTÚPTE DO ČOKOLÁDOVÉHO NEBA
Ani u nás už nie je ťažké v drogérii zohnať luxusne dobrú čokoládovú kozmetiku. Skutoční milovníci sladkého pokušenia však môžu zájsť aj do čokoládových kúpeľov, na omladzujúcu čokoládovú masáž, či dopriať si výživnú čokoládovú masku. Vyrobte si ju aj vy doma zmiešaním štvrť šálky čistého kakaového prášku s polovičným množstvom kokosového mlieka, čajovou lyžičkou olivového oleja a nadrvených lístkov zeleného čaju. Nechajte exotickú zmes na tvári pôsobiť asi 20 minút a po umytí naneste ešte hydratačný krém.
Maska z čokolády obsahuje množstvo omladzujúcich látok pre vašu pleť, ktoré ju ochránia pred starnutím vplyvom voľných radikálov, pomôžu regenerovať bunky a stimulovať produkciu kolagénu, pleť spevnia, vyživia a hydratujú. Zmyselná vôňa čokolády navyše rovnako ako jej zamatová chuť podporuje tvorbu hormónov šťastia serotonínu a endorfínov, takže čokoládová kúra má aj úžasné relaxačné účinky. Rozmaznávajte sa s kráľovnou sladkostí!