BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Zázvor alebo ďumbier bol po celé stáročia právom považovaný za univerzálny liek. Aj pre súčasnú generáciu je dôležité stále pripomínať, že skutočne obsahuje celú lekáreň plnú rozmanitých látok s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.
Opica? Cestovná nevoľnosť? Morská choroba? Riešením je zázvor!
Zázvor sa preslávil hlavne pre svoju schopnosť upokojiť podráždený žalúdok a zmierniť nevoľnosť. Stimuluje vylučovanie slín, a preto môže pomôcť pri trávení. V jednom z výskumov mal dokonca zázvor lepšie účinky proti morskej chorobe než lieky. Látka zodpovedná za štipľavú a chuť zázvoru – gingerol je vynikajúcou voľbou pri prevencii vracania a nevoľnosti.
Ocenia ho aj tehotné ženy
Výskumy z Dánska dokazujú, že takmer 75 percent tehotných žien, ktoré konzumovali zázvor, pocítilo úľavu od svojich ranných nevoľností bez vedľajších účinkov. Keďže mnohé lieky sú pre obavy z ohrozenia plodu pre tehotné ženy zakázané, zázvor je ideálnym a zdravým riešením.
A to je len začiatok
Účinnými látkami v zázvore sú gingeroly, šogaoly, gingerdiony a zingerony, pričom všetky patria medzi antioxidanty. Zingeron a šogaol majú aj protizápalové účinky a môžu byť účinné pri artritíde či fibromyalgii, čo je ochorenie, ktoré je charakteristické dlhotrvajúcimi bolesťami v oblasti šliach a svalov.
Podľa nedávneho výskumu môže byť gingerol účinným pomocníkom pri rakovine hrubého čreva. Pri myšiach výťažok zo zázvoru znižoval hladinu cholesterolu a spomalil aj rozvoj aterosklerózy.
Zázvor okrem toho všetkého posilňuje imunitný systém. Navyše je účinným antibakteriálnym a antivírusovým činiteľom, takže je ideálny aj v chrípkovom období alebo pri nachladnutí. Ďalšie výskumy opakovane preukazujú pozitívne účinky zázvoru na tráviacu sústavu, kardiovaskulárny systém, na bolesť aj horúčku.
Ďalším účinkom zázvoru, ktorý je overený tisíckami rokov, je jeho schopnosť zlepšovať prekrvenie. Čínski a indickí lekári celé veky podávali ľuďom so studenými rukami a nohami odvar zo zázvoru, tak prečo nie aj my?
Majte ho vždy po ruke
Mať doma vždy po ruke čerstvý, kandizovaný či nakladaný zázvor pre vyššie uvedené dôvody nemôže byť na škodu. Vynikajúci liečivý čaj si pripravíte tak, že očistíte a postrúhate koreň a zalejte ho horúcou vodu. Keď trochu vychladne, dochuťte citrónom a medom.
Zázvor však výborne dochutí mäso aj omáčky. Skúste s ním trochu experimentovať pri varení. Okrem toho, že tak urobíte niečo pre svoje zdravie, odmeníte tým svoje chuťové poháriky.
Sledujte novinky a tipy zo sveta zdravia aj na Facebooku.
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)