Stravovanie môže mať vplyv na priebeh COVID-19. Isté skupiny stravníkov majú menšie riziko vážnych príznakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena, šalát, jedlo, zelenina, jedenie
Vegáni a pescetariáni môžu mať menej vážny prejav ochorenia COVID-19. Foto: Shutterstock

Vedci sa snažia už viac ako rok spoznávať, aký dopad má koronavírus na človeka. V boji proti neviditeľnému nepriateľovi je dobré vedieť, ktoré skupiny sú najviac zraniteľné alebo čo všetko vplýva na priebeh ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje.

Analýzy dokážu odhaliť alebo priblížiť riziká pre určité skupiny ľudí, či už sú to seniori, deti, astmatici, fajčiari, diabetici a podobne. Za rizikovú skupinu označili aj ľudí trpiacich obezitou, ktorá je spojená aj s jedálničkom.

Výhody upraveného jedálnička

Nová medzinárodná štúdia sa pozrela na vegánov a pescetariánov, ktorí podľa výsledkov môžu mať menej vážny prejav ochorenia COVID-19.

Ľudia, ktorí majú jedálniček založený na zelenine, jedia ryby a zďaleka sa vyhýbajú mäsu, môžu mať podľa odborníkov oproti iným stravníkom voči koronavírusu značné benefity.

Uviedli, že strava s nízkym obsahom sacharidov a vysokým podielom bielkovín súvisí so zvýšenou pravdepodobnosťou vzniku stredne vážnych alebo závažných priebehov ochorenia.

Nižšia pravdepodobnosť vážneho priebehu

Štúdiu publikovali v žurnále BMJ Nutrition, Prevention and Health. Analyzovali v nej dáta od zdravotníkov zo šiestich krajín sveta. Tím viedli odborníci z USA.

„V šiestich krajinách súvisela strava založená na zelenine alebo pescatárska strava s nižšou pravdepodobnosťou závažného alebo menej závažného priebehu ochorenia COVID-19. Tieto stravovacie návyky môžu poskytovať istý stupeň ochrany pred vážnosťou COVID-19,“ napísali.

Autori uviedli, že respondenti, ktorí sa živia rastlinou stravou, mali o 73% nižšiu pravdepodobnosť vážneho alebo stredne vážneho priebehu ochorenia v porovnaní s osobami s inými návykmi.

Pescetariáni mali o 59% nižšiu pravdepodobnosť oproti ľuďom, ktorí uprednostňujú iný druh jedál.

Stravovanie a COVID-19

Respondenti sa zúčastnili online prieskumu. Počas neho skúmali ich stravovacie návyky. Rovnako zisťovali, či prekonali ochorenie COVID-19. Viac ako 2 300 pacientov už malo za sebou túto skúsenosť, 568 zatiaľ nie.

Spomedzi tých, ktorí mali COVID-19, 138 ohlásilo stredne vážne až vážne symptómy a 430 malo slabé až veľmi slabé príznaky.

Mali tiež uviesť, ako sa stravovali počas roka pred ochorením a dali im na výber z 11 možností stravovania. Okrem spomínaných medzi nimi boli aj keto diéta, stredomorská strava, nízkotučná strava, strava s nízkym obsahom sacharidov či vysokým podielom bielkovín.

Spomedzi 568 respondentov nakazených COVID-19 dodržiavalo rastlinnú stravu 41. O päť viac ju kombinovalo s pescatárskou stravou.

Ďalší výskum prinesie nové poznatky

Profesor z britskej University of Reading Gunter Kuhnle uviedol, že odborníci sa snažia zisťovať nové informácie o súvislosti COVID-19 so stravovaním. Táto štúdia sa podľa neho snaží priniesť nové informácie. Má však niekoľko limitov, s ktorými treba počítať.

Jedným z nich je, že sa spolieha na správy od samotných respondentov. V niektorých prípadoch sa môže ukázať, že sa na takéto informácie nedá spoľahnúť.

„V tejto štúdii sa pýtali na ich stravovanie po diagnostikovaní ochorenia. Môže to viesť k nesprávnym informáciám, najmä u ľudí, ktorí sa zaujímajú o potenciálne prepojenie stravy a choroby,“ povedal.

Upozornil tiež na to, že štúdia analyzovala dáta z rôznych krajín, v ktorých sú iné stravovacie návyky. „Rastlinná strava v Španielsku alebo Taliansku bude zrejme iná ako prevažne rastlinná strava v Nemecku alebo Veľkej Británii,“ objasnil.

Francois Balloux z UCL Genetics Institute uviedol, že na verifikáciu priameho súvisu medzi stravovaním a vážnosťou ochorenia COVID-19 bude potrebný ďalší výskum. „Rôzny životný štýl v spojení so stravovaním môže vplývať na celkové zdravie pozorovaného subjektu, a teda aj na to, ako sa vyrovnal s COVID-19,“ uviedol.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Francois BallouxGunter Kuhnle
Firmy a inštitúcie University of Reading