Tráviace problémy trápia čoraz viac ľudí a podľa odborníkov ide o narastajúcu tendenciu, ktorá súvisí nielen so zmenou životného štýlu, ale aj s lepšou diagnostikou. Na zvyšujúci sa počet pacientov upozorňuje gastroenterologička MUDr. Monika Kotrusová z Nemocnice AGEL Levice.
Dôvodom je zmena stravovacích návykov
„V ambulanciách evidujeme nárast pacientov s tráviacimi ťažkosťami, dôvodom je zmena stravovacích návykov aj dostupnosť vyšetrení. Ľudia väčšiu pozornosť venujú reakciám svojho tela na rozličné potraviny,“ uviedla Kotrusová.
Podľa nej treba rozlišovať medzi potravinovou alergiou, ktorá je imunitnou reakciou a intoleranciou, ktorá vzniká častejšie z nedostatku enzýmov. Najčastejšie ide o laktózovú či histamínovú intoleranciu, problémy však môžu spôsobiť aj fruktóza, sorbitol či prídavné látky. „Nie je vhodné vylučovať potraviny bez konzultácie s lekárom,“ upozornila.
Diagnostika začína anamnézou, eliminačnými diétami a laboratórnymi testami. Pri podozrení na celiakiu je nevyhnutné nevynechať lepok pred vyšetrením, inak by mohli byť výsledky nepresné. MUDr. Kotrusová taktiež varuje pred komerčnými testami založenými na meraní IgG protilátok, ktoré môžu byť nespoľahlivé.
Individuálne nastavenie stravy
Záujem o zdravie rastie aj vďaka novým technológiám. „Spomínam si na pacienta, ktorý vyhľadal vyšetrenie, pretože jeho smarthodinky ukazovali zvýšený stres po konzumácii niektorých jedál,“ uviedla lekárka. V časti prípadov je diagnostika náročnejšia, napríklad pri kombinácii viacerých intolerancií a syndrómu dráždivého čreva.
Najefektívnejšou liečbou je individuálne nastavenie stravy. Pacienti často dostávajú odporúčania na vhodné a nevhodné potraviny a v niektorých prípadoch aj konzultáciu s nutričným terapeutom.
„Ak sa nepodarí identifikovať konkrétnu intoleranciu, riešime situáciu ako nešpecifickú dyspepsiu alebo syndróm dráždivého čreva,“ uzatvorila MUDr. Kotrusová.