Sladké môže byť poriadne zákerné. Kým nás po čokoláde na chvíľu nakopne, o hodinu sme unavení, podráždení a opäť hladní. Vedci však objavili prírodné látky, ktoré môžu túto cukrovú horskú dráhu zastaviť. Pomáhajú nielen znížiť chuť na sladké, ale aj bojovať s únavou a kilami navyše.
Cukry – sacharidy, sú jednou z hlavných skupín živín, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie. Zdravotný problém môže predstavovať nadmerný prísun jednoduchých cukrov – mono- a disacharidov. Ak sa konzumujú v prirodzenej forme v ovocí, v kombinácii s vlákninou a mikroživinami, organizmu spravidla nespôsobujú ťažkosti. Rizikom sú hlavne v spracovaných potravinách – sladkostiach, pečive, dezertoch. Po požití cukru sa dostaví počiatočný prílev energie, ktorý trvá 30 až 60 minút a potom vyprchá, čo odborníci popisujú ako efekt „cukrovej horskej dráhy“.
„Jednoduché sacharidy sa v tele rozkladajú rýchlejšie než zložené. Pri ich zjedení hladina cukru v krvi prudko stúpa a uvoľňuje sa inzulín, hormón zodpovedný za spracovanie cukru. Dôsledok sa prejaví ako rýchly pokles glykémie, ktorý so sebou prináša únavu a slabosť. Tvrdenie, že sladkosti obsahujúce jednoduché cukry dodávajú energiu, je len čiastočne pravdivé – síce môžu krátkodobo zvýšiť hladinu energie, no zároveň spôsobujú rýchly nárast a následný pokles glykémie, čo môže viesť k únave. Preto nie sú ideálnym zdrojom dlhodobej vitality,“ vysvetlila Gabriela Glombová, biochemička pre Skeeneffect.
Príznaky nerovnováhy hladiny cukru v krvi
Nerovnováha hladiny cukru v krvi sa prejaví malátnosťou a ďalšími sprievodnými príznakmi v mentálnej oblasti – problémami so sústredením, poklesom nálady či hladom. V štúdii z roku 2019 sa zistilo, že 1 hodinu po konzumácii cukru sa účastníci cítili unavení a menej čulí ako kontrolná skupina. Prospektívna štúdia z roku 2017 konštatovala, že vyšší príjem cukru u mužov zvyšoval mieru depresie a porúch nálady. Ako príznaky náhleho poklesu cukru v krvi sa popisuje aj podráždenosť či častejšie nočné budenie sa. Ukázalo sa tiež, že pre prudký energetický zostup sú ľudia náchylnejší opätovne siahať po potravinách s vysokým obsahom rýchlo dostupného cukru. Výsledkom je začarovaný kruh únavy, hladu a chuti na sladké a z dlhodobého hľadiska závažných chronických ochorení ako je cukrovka a obezita.
Stále ste unavení? Možno vám chýba tento kľúčový prvok a ani o tom netušíte
Výkyvy hladiny cukru v krvi a súvis s obezitou
Nadváhou či obezitou na Slovensku trpia dve tretiny populácie. Vysoký prísun cukru a sladkostí sa označuje za jedného z hlavných vinníkov. Podľa posledných štúdií je primárnym problémom priemyselne vyrábaná fruktóza, ktorú obsahuje najmä kukuričný sirup, sladkosti a sladené nealkoholické nápoje.
Komplexné sacharidy a ich úloha v regulácii cukru
Odborníčka Gabriela Glombová zdôrazňuje, že problémom s cukrovou pascou sa dá vyhnúť zmenou jedálnička, návykov i celkovej životosprávy.
„Kľúčovú rolu v tom, ako tento rozbehnutý valec zastaviť, hrá úprava stravy so zaradením zdravých tukov, bielkovín a komplexných sacharidov, ktoré zabezpečia vyvážený energetický príjem v priebehu dňa,“ radí Gabriela Glombová. Komplexné sacharidy ako celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, orechy, či semená majú nízky glykemický index, čo znamená, že z nich prijatý cukor telo spracuje pomalšie a rovnomernejšie a tým zabezpečia stabilnú hladinu cukru a energie bez prudkých výkyvov.
Súčasťou by mal byť pravidelný pohyb a dostatočný spánok. Slabý odpočinok môže zvyšovať rezistenciu na inzulín aj hladinu kortizolu, ktorý núti siahať po jedlách s vyšším obsahov tukov a cukrov.
„Dospelý človek by mal spať sedem až deväť hodín denne, pretože kvalitný spánok podporuje metabolické zdravie a inzulínovú citlivosť. Pravidelná fyzická aktivita (aspoň 30 minút denne) zlepšuje citlivosť buniek na inzulín a umožňuje svalom efektívnejšie využívať glukózu ako zdroj energie. To môže viesť k stabilnejšej hladine cukru v krvi a zníženému riziku inzulínovej rezistencie. Z dlhodobého hľadiska je rovnováha medzi príjmom a výdajom energie kľúčová pre udržanie zdravej hmotnosti a metabolického zdravia,“ vyjadrila sa biochemička.
Sila rastlinných extraktov: Cesta k stabilnej hladine cukru
Moderné výskumy ukazujú, že hladinu cukru a prirodzene znížiť chuť na sladké môžu pomôcť stabilizovať aj niektoré rastlinné extrakty (ako Metabolaid®, Reducose® a Eriomin®).
„Výsledky z 8-týždňovej klinickej štúdie na 100 dobrovoľníkoch ukázali, že extrakty z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho (v látke zvanej Metabolaid®) ovplyvňuje hormón GLP-1 podobne ako liek pre diabetikov, ktorý reguluje pocit sýtosti. Táto kombinácia zložiek zvýšila jeho vylučovanie o 18% po raňajkách a o 24% po obede. To viedlo k spontánnemu zníženiu chuti na jedlo a menšiemu príjmu kalórií,“ priblížila Gabriela Glombová, že aktivuje zároveň enzým AMPK, ktorý podporuje spaľovanie tukov a reguluje energetický metabolizmus.
Ďalšia patentovaná zložka (Reducose®) – esencia z listov moruše bielej znižuje hladinu glykémie po jedle, tým že tlmí tráviace enzýmy, ktoré štiepia sacharidy a zabraňuje ich vstrebávaniu sa do organizmu. Vo výskume vysvitlo, že znižuje nárast glukózy a inzulínu po jedle o viac ako 40 %, dodala odborníčka.
„U ľudí, ktorí mávajú problémy s prejedaním, je vysoko účinná aj zmes citrónových flavonoidov (Eriomin®). Ukázalo sa, že reguluje zápal, zvyšuje antioxidačnú kapacitu a GLP-1. To znamená lepšiu prirodzenú obranyschopnosť, nižší zápal a prirodzený pocit sýtosti,“ uzavrela Glombová. Tieto látky sa už dnes používajú v doplnkoch výživy ako prirodzené alternatívy k liekom na reguláciu chuti na sladké a metabolického zdravia.