Zákaz fajčenia v reštaurácii by sa mohol rozšíriť aj na terasy, kde sa podávajú jedlá. Navrhujú to poslanci Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Marek Krajčí. Na októbrovú schôdzu parlamentu predložili návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov.
Nesystémový návrh
Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák pre agentúru SITA povedal, že ide o nesystémový návrh, ktorý so sebou nesie „ďalšie náklady a zbytočné obmedzenia pre niektoré prevádzkarne“. Podľa neho je ochrana nefajčiarov v zariadeniach verejného stravovania dostatočná.
Ruská vláda zakázala občanom fajčiť na ich vlastných balkónoch, za zapálenie cigarety bude hroziť pokuta
Predkladatelia návrhu argumentujú, že návštevníci zariadení spoločného stravovania, ktorí konzumujú pokrmy vo vonkajších priestoroch, ako sú napríklad terasy, altánky a akékoľvek vonkajšie sedenie, nie sú dostatočne chránení pred dymom z tabakových výrobkov iných zákazníkov sediacich v ich blízkosti.
Tvrdia, že z hľadiska zdravia je to pre stravujúcich sa návštevníkov zariadení ešte viac škodlivé ako napríklad fajčenie na zastávkach.
Ďalšie náklady a zbytočné obmedzenia
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska tvrdí, že práve vonkajšie terasy, vzhľadom na umiestnenie, sú často priestorom určeným pre potreby fajčiarov v prevádzkach, kde nedošlo, napríklad z dôvodu vysokých nákladov, k oddeleniu v zmysle platných predpisov.
„Ak chceme meniť úroveň nastavenie ochrany nefajčiarov, ktorú považujeme v súčasnosti za naozaj dostatočnú, je potrebné pripraviť inú reguláciu na základe celospoločenskej diskusie a nenavrhovať čiastočné úpravy len pre vybrané prevádzkarne. Tie sú totiž nesystémové, znamenajú len ďalšie náklady a zbytočné obmedzenia pre niektoré prevádzkarne. Rozhodnutie je potrebné nechať na spotrebiteľa a prevádzkovateľa,“ povedal Harbuľák pre agentúru SITA.